Iedereen die de ander ten huwelijk vraagt doet dat met de intentie om een leven lang samen te zijn en te blijven. Toch weten we ook dat er veel huwelijken niet stand houden. Daarom kan je maar beter weten wat je te wachten staat. Vraag jij jezelf wel eens af hoe goed jij je partner kent als het om wezenlijk belangrijke dingen gaat. Denken jullie hetzelfde als het om werkelijk belangrijke dingen gaat in het leven? Hebben jullie wel serieus nagedacht en hoe zie jij je leven samen met die ander?

Koppel in gesprek

Wat je maar beter kunt weten voordat je gaat trouwen

Er zijn een aantal vragen die je elkaar zou kunnen stellen om er achter te komen in hoeverre jullie samen op één lijn zitten en jullie vol vertrouwen de toekomst tegenmoet kunnen gaan.

 1. Conflicten oplossen

  Wat weet jij van het verleden van je partner? Hoe was zijn/haar jeugd? Was die goed en liefdevol of was die traumatisch door bijvoorbeeld een scheiding of door de dood van een ouder of zijn er ervaringen met pesterijen? Dit soort ervaringen uit het verleden worden vaak meegenomen naar de toekomst. Het maakt jou die je bent en waarom je zo bent. Hoe zou je zelf en je partner met zulke dingen omgaan. Kan je daar bij je partner wel mee terecht? Is hij/zij een prater of juist niet?
  Jouw opvoeding en dus ook die van jouw partner spelen een belangrijke rol in je verdere leven.
  Hoe werden in het gezin conflicten opgelost en hoe zouden jullie dat doen?

 2. Toekomstdromen

  Hebben jullie een kinderwens. Het willen uitbreiden van een gezin met kinderen is een hele grote stap in de toekomst. Hebben jullie allebei een kinderwens? Is het antwoord ja maar stel dat is om medische reden niet mogelijk. Staat de ander open voor een adoptiekind of een pleegkind? Of kunnen jullie je er bij neerleggen dat jullie twee dan samen alleen verder gaan? Hoe denk je over de opvoeding van een kind? Hoeveel kinderen wil jij en hoeveel kinderen wil jouw partner?

 3. Geld

  Koppel met geldproblemen
  Weet je zeker dat jouw partner geen schulden heeft? Je zal niet de eerste zijn die het huwelijk ingaat en daarbij de schulden van de partner cadeau krijgt. Als je dan geen voorzorgsmaatregelen neemt zijn de schulden van jouw partner ook jouw schulden. Als je daar pas achter komt als je al getrouwd bent is dit een hele slechte start voor jullie huwelijk. Hoe zit het met het uitgavepatroon van je partner? Is hij/zij een zuinige spaarder of juist een big spender? Hoe gaan jullie dat doen als jullie getrouwd zijn?

 4. Het geloof

  Speelt het geloof een rol in jullie relatie? Hoe doen jullie dat in de toekomst? Is de een een kerkganger en de ander juist niet? Wat als de een gelovig is en de ander juist niet? En hoe gaan jullie daar mee om als er kinderen in het spel komen? Hecht de een veel waarde aan religieuse feestdagen met familie? Verschillen jullie sterk van mening, hoe lossen jullie dat op?

 5. Vrijheid

  Is jouw partner in staat om jou een bepaalde mate van vrijheid te gunnen binnen jullie huwelijk? Kan en mag je dingen blijven doen met vrienden of vriendinnen? Mag je blijven sporten of je hobby uitoefenen?

 6. Seks

  Koppel ligt op bed
  Is alles bespreekbaar en wat zijn de verwachtingen voor de toekomst? Vind je flirten oké? Kun je accepteren dat hij/zij porno kijken leuk vind? Wat zou voor jou een breekpunt kunnen zijn in jullie relatie? Kun je ook met je angsten bij elkaar terecht?

 7. Houden van

  Waaruit blijkt dat jouw partner van je houdt? Weten jullie wat jullie van elkaar nodig hebben? Denk daarbij aan complimentjes, cadeautjes, samen leuke dingen doen of een liefkozing.

 8. Familiebezoek

  Hoe vaak verwacht je dat je man/vrouw meegaat op familiebezoek? De een hecht hier heel veel waarde aan en de ander misschien juist niet.

 9. Ware liefde

  Is de reden dat je wilt trouwen ware liefde of probeer je iets anders te ontvluchten?

 10. Koppel maakt ruzie

  Ruzie maken

  Ruzie komt voor in elke relatie. Hoe ga je daar mee om? Ga je een discussie/ruzie uit de weg? Leg je elkaar het zwijgen op? En als jullie ruzie maken hoe maken jullie ruzie? Is dat met gooi en smijtwerk of zijn jullie in staat om het rustig uit te praten met elkaar? En wanneer praten jullie een ruzie uit?

 11. Intimiteit

  Kun je de dingen die tussen jullie horen te blijven ook daar laten. Of mag de hele wereld alles van jullie weten? En hoe vindt die ander dat dan?

 12. Ziekte

  Zijn er erfelijke ziekten in de familie? Het is belangrijk dat je dat met elkaar deelt, zeker als het ziektes betreft die op eventuele toekomstige kinderen overdraagbaar zijn.

 13. Irritaties

  Zijn er dingen waar je je aan ergert bij de ander? Ga er nooit vanuit dat je dat wel kan veranderen als jullie getrouwd zijn. Je kunt alleen jezelf veranderen.

 14. Huishouden

  Hoe verdelen jullie in de toekomst de huishoudelijke taken. De tijd dat vrouw het huishouden runde is niet meer. Bijna elke getrouwde vrouw heeft een betaalde baan. Het is dus vanzelfsprekend dat jullie de taken die gedaan moeten worden gaan verdelen.

 15. Passie

  Hoe houden jullie de passie in de relatie? Zijn er dingen die jullie leuk vinden en ook samen blijven doen?

Schrijf een reactie

19 − 2 =

Bewaren

Door gebruik te maken van deze website of door op "Akkoord" te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de site van Design your Wedding.
Meer informatieAkkoord