Mannen die hun steentje bijdragen aan het huishouden, houden daar niet alleen een opgeruimde woning aan over. Onderzoekers, verbonden aan de London School of Economics, toonden althans aan dat ook het huwelijk er beter van wordt.

Mannen die hun hand niet omdraaien voor wasjes of een robbertje stofzuigen hebben vergrote kans op een lang en gelukkig huwelijk, aldus de studie. De onderzoekers ontdekten dit door 3500 koppels voor geruime tijd te volgen, te beginnen vanaf dezelfde week in 1970. Alle deelnemende stellen hadden in deze week hun eerste kindje gekregen.

Boodschappen

Tegen de tijd dat het kindje 5 jaar was, werd de moeders gevraagd hoeveel hun echtgenoten deden in het huishouden en hoe de zorg voor de kinderen verdeeld was. Ongeveer de helft van de mannen hielp destijds niet of ‘assisteerde’ bij één taak.

Een kwart hielp met twee taken, de overige kwart met drie of vier. Tegen de tijd dat het kind 10 jaar werd, was 7 procent van de echtparen gescheiden. Zes jaar later was dit 20 procent.

Man doet boodschappen

Verband

Onderzoekers legden de verschillende cijfers vervolgens naast elkaar en ontdekten een causaal verband tussen de behulpzaamheid van de man en de slagingskansen van’het huwelijk.

Volgens de Daily Mail, die vrijdag over het onderzoek schrijft, toonde de studie bovendien aan dat wanneer vrouwen buitenshuis werken, de kans op scheiding juist toeneemt. Maar dat dit effect nagenoeg volledig gecompenseerd wordt door vaders die thuis de zwabber hanteren.

“De resultaten tonen dat het verhoogde risico op scheiden voor werkende moeders, bijna gelijk getrokken wordt door vaders die thuis meer betrokken zijn,” bevestigt onderzoekster Wendy Sigle-Rushton.

Het onderzoek is opgenomen in vakblad Journal Feminist Economic.

Schrijf een reactie

dertien − 2 =

Bewaren

Door gebruik te maken van deze website of door op "Akkoord" te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de site van Design your Wedding.
Meer informatieAkkoord