Jullie gaan trouwen en zijn vanzelfsprekend dolgelukkig met elkaar. Iedereen wenst jullie een goed, fijn en gelukkig huwelijk toe. Natuurlijk gaan jullie er vanuit dat het zo ook gaat worden. Wat is het geheim van een succesvol huwelijk? Als we heel eerlijk zijn dan weten we allemaal dat er ook veel mis kan gaan in een huwelijk. Trouwen is een werkwoord. Dat betekent dus dat we moeten werken aan een huwelijk om ervoor te zorgen dat je gelukkig blijft met elkaar. Hoe bereik je nu een goed, fijn en gelukkig huwelijk? Alles valt of staat met een aantal belangrijke peilers in het huwelijk. Welke zijn dat?

Vertrouwen

Vertrouwen is de basis van elke relatie. Wanneer er geen of onvoldoende vertrouwen is in elkaar, dan valt het gevoel van geborgenheid en veiligheid weg.

Eerlijkheid

Eerlijkheid heeft direct te maken met vertrouwen. Zorg dat je weet wat er leeft bij je partner. Ook wanneer je niet op één lijn zit met je partner is het noodzaak dingen met elkaar te bespreken. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar wees daar open en eerlijk in.

Respect

Behandel je partner zoals jezelf behandelt wilt worden. Praat nooit respectloos over hem/haar.

Gelijkwaardigheid

Binnen jullie huwelijk zijn jullie elkaars gelijken. Dat betekent dat jullie niet de baas zijn over elkaar. Beslissingen die genomen moeten worden, vooral wanneer dat belangrijke beslissingen zijn, worden genomen in overleg. Taken worden in overleg verdeeld.

Communicatie

Naast vertrouwen (in elkaar) is communicatie één van de belangrijkste peilers binnen het huwelijk. Neem de tijd voor elkaar om met elkaar te praten. Dat kan gaan over belangrijke, maar zeker ook over alledaagse dingen. Bij communicatie hoort ook luisteren. Wanneer je ziet dat de ander niet de tijd neemt om goed naar je te luisteren dan kun je er bijna zeker van zijn dat het mis kan gaan lopen. Je voelt je dan niet serieus genomen en kunt het gevoel krijgen dat je blijkbaar niet belangrijk genoeg bent.

Koppel praat met elkaar

Wanneer je weet wat je partner belangrijk vindt kun je ook beter rekening houden met elkaars gevoelens. Zonder een goede communicatie loop je het risico dat je voor de ander gaat denken. Er kan zich dan van alles in je hoofd gaan afspelen. Dingen die misschien heel anders zijn dan je denkt. Door samen te blijven praten kun je een heleboel misverstanden voorkomen en leer je elkaar steeds beter kennen.

Stimulatie

Ook al zijn jullie getrouwd, dan betekent dat nog niet dat jullie echt alles samen moeten doen. Geef elkaar de vrijheid om die dingen te doen die voor hem of haar belangrijk zijn. Dat kan te maken hebben met werk, studie, sport of vrienden. Moedig de ander aan wanneer hij/zij dat nodig heeft.

Complimenten

Neem elkaar nooit als vanzelfsprekend. Het is goed wanneer je je waardering naar elkaar uitspreekt. Iedereen is blij met een complimentje op zijn tijd. Laat blijken hoe fijn je het vindt als de ander iets voor je gedaan heeft. Ook wanneer dat in jouw ogen niet belangrijk is. Een complimentje geeft je een goed gevoel en maakt je blij. Het is vaak ook een reden om een stapje harder te lopen, want iedereen wil zijn partner het liefste vrolijk en blij zien. Een complimentje komt jullie allebei ten goede.

Conflicten oplossen

In de beste huwelijken komt wel eens een ruzie voor. Schrik daar niet van. Het is bijna onmogelijk om een leven lang samen te zijn zonder af en toe een conflict. Wanneer de basis stevig genoeg is hoef je niet zo bang te zijn voor een ruzie. Het is alleen wel zaak om een conflict goed uit te praten met elkaar. Doe dat nooit wanneer de spanning nog heel erg aan de oppervlakte zit. Wanneer jullie tegen elkaar gaan schreeuwen kun je er bijna zeker van zijn dat de ander niet luistert maar op dezelfde manier gaat terug reageren. Bij uitpraten hoort ook luisteren naar elkaar en proberen tot compromissen te komen. Laat elkaar even met rust en praat met elkaar wanneer de gemoederen weer bedaard zijn.

Tip

Ga ’s morgens nooit boos de deur uit en ga nooit boos slapen. Niemand weet wanneer zijn tijd gekomen is. Er kan altijd iets gebeuren, zelfs als je jong bent. Ook al hebben jullie de ruzie nog niet uitgesproken met elkaar zeg dan dat je niet meer boos bent, maar dat je het nog wel uit wil praten op een later tijdstip. Stel dat er in het ergste geval wel wat gebeurt dan draag je je hele leven met je mee dat je met ruzie uit elkaar bent gegaan. Dat is geen prettige gedachte.

Schrijf een reactie

4 × 2 =

Bewaren

Door gebruik te maken van deze website of door op "Akkoord" te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de site van Design your Wedding.
Meer informatieAkkoord