Wat een halsketting is voor de vrouw, is de stropdas voor de man. Het is een halsversiering. Hoewel de meeste mannen niet erg gecharmeerd zijn van de stropdas zijn er toch momenten in hun leven waar ze er niet onderuit kunnen om deze te dragen. Bij een huwelijk hoort feestelijke kleding en daar hoort in veel gevallen een stropdas of strik bij. De halsversiering is er in verschillende soorten zoals: de stropdas, de plastron, de jabot, de choker en de vlinderdas.

De stropdas

Wordt gedragen bij het trouwkostuum, combinatiekostuum en jacquet. Veelal gemaakt van zijde, katoen of polyester. De zijde stropdassen zijn van een betere kwaliteit dan polyester of katoen en daardoor ook duurder. Het knopen van een das is een probleem waar veel mannen mee worstelen. Er zijn heel veel kledingzaken waar ze je het knopen van de das kunnen voordoen. Veelal hebben de betere kledingenzaken ook voorbeelden op papier gezet, zodat je thuis nog eens kunt oefenen. Ook op internet zijn voorbeelden te vinden. Het is handig als je bij het oefenen voor een spiegel gaat staan, dan zie je wat je doet.

Het knopen van de stropdas

Er bestaan een aantal verschillende manieren om een das te knopen. Daarbij kun je denken aan de:

Halve Windsor knoop

Stropdas knopen halve windsor uitleg

De halve Windsor knoop is driehoekig en symmetrisch. Hij wordt vooral gebruikt voor bredere stropdassen van een lichte stof.

Windsor knoop

Stropdas knopen windsor uitleg

De Windsor knoop is driehoekig, breed en dik en toe te passen bij een overhemd met een breed uitstaande boord. Vooral geschikt voor mannen met een langere nek.

Pratt knoop / Shelby

Stropdas pratt knoop uitleg

Gebruik voor een pratt knoop een brede stropdas van dunne stof. Het is een brede knoop maar niet zo breed als de dubbele Windsor knoop.

Four- in hand knoop

Stropdas knopen four in hand uitleg

De ‘Four in hand’ knoop zorgt voor een smalle, a-symmetrische knoop. Door de a-symmetrische lijn geschikt voor mannen met een kortere nek. Gebruik een brede stropdas van stevige stof.

De vlinderdas

Vlinderdas

De vlinderdas wordt ook wel vlinderstrik of strik genoemd. Er zijn vlinderdassen die je zelf kunt knopen. Een uitkomst voor heel veel mannen is de geknoopte vlinderdas die je zo kunt kopen. Voor de ongestrikte dassen zijn de materialen van zijde, katoen of polyester. De Black Tie wordt gedragen bij een smoking. De White Tie wordt gedragen bij het rokkostuum.

De Choker

Choker

Dit is een halssjaaltje, veelal gemaakt van zijde. De uiteinden worden in de open boord van het overhemd gestopt. Wordt vaak gebruikt door dandy’s, mannen die veel met uiterlijk bezig zijn. De choker is sportiever dan de plastron.

Plastron

Plastron

Een soort sjaal. Het knopen wijkt af van de stropdas. De beide uiteinden kunnen met een sierspeld worden vastgezet.

Jabot

Jabot

Is een bef, vroeger een slabbetje van kant. Een geplooide hemdstrook of kraag die los over het overhemd wordt gedragen. Hij is zwieriger dan de plastron.

Handgemaakte strikjes van duurzame materialen

Newpal strikjes

Tegenwoordig kan je kiezen uit strikjes in veel originele kleuren en van verschillende materialen. Maar je kunt ook kiezen voor strikjes in natuurlijke kleuren van duurzame materialen die handgemaakt zijn in Nepal.

Een mooi initiatief komt van een vrienden stel Gijs & Olivier. Na de vernietigende aardbeving in dit toch al arme land besloten zij bij te willen dragen aan de wederopbouw en ontwikkeling van Nepal.

In nauwe samenwerking met een lokale partner zijn vervolgens strikjes ontworpen die onder eerlijke omstandigheden geproduceerd worden met natuurlijke materialen.

Zo vergroot NewPal (het merk achter deze strikjes) het duurzaam gedachtegoed middels producten voor feestelijke gelegenheden, zonder opgeheven vinger. Zij zetten zich in voor een mooie, eerlijke wereld en vieren de natuur!

Looking good, by doing good, zo ga je met extra karma je huwelijk tegemoet.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Kijk dan welke strik van NewPal het best bij jou past.

Tip

Met de keuze van een stropdas of vlinderdas zullen de meeste bruiden geen probleem hebben. Weet jouw bruid niet welke kleding je draagt dan is het misschien raadzaam om haar mening te vragen wanneer je een hele andere keuze maakt.

Wil je de stropdas netjes houden, maak deze dan helemaal los en hang hem op aan een dashanger.

Schrijf een reactie

negen + negentien =

Bewaren

Door gebruik te maken van deze website of door op "Akkoord" te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de site van Design your Wedding.
Meer informatieAkkoord