Belangrijk is dat je het juiste overhemd/shirt kiest bij het door jou gekozen trouwpak. Of je nu kiest voor een trouwkostuum, combinatiekostuum, jacquet, smoking of rokkostuum het wordt pas echt mooi wanneer alles goed op elkaar is afgestemd.

Overhemden zijn verkrijgbaar in allerlei confectiematen. Voor speciale gelegenheden, zoals een bruiloft, kun je ook een overhemd speciaal naar jouw wensen en maten laten maken. Wil je een heel bijzonder en persoonlijk overhemd dan kun je er over denken om een monogram of de trouwdatum in de manchet te laten borduren.

De maten

Nekmaat overhemd opmeten

Weet je niet welke maat je nodig hebt voor het overhemd, laat dan iemand de halsmaat opmeten. Dit doe je door een centimeter om de nek/hals te leggen, niet te los maar ook niet te strak. Je moet een vinger tussen de boord van het overhemd en hals kunnen steken. In alle betere kledingzaken wordt dit gedaan, zeker als je er om vraagt.

Ga niet alleen uit van de boordmaat maar let ook op de lengte van de mouw en de lengte van het overhemd. Pas het colbert en overhemd bij elkaar aan zodat je zeker weet dat het goed zit. Verder zijn er ook verschillende wijdte maten. Zorg ervoor dat het overhemd niet te ruim is en opgepropt in of over de broek valt. Een overhemd met ronde onderkant zit mooier in de broek. In de winkel kunnen ze je er alles over vertellen. Slaag je niet met een confectiemaat dan kun je ook een overhemd op maat laten maken.

Manchetten en manchetknopen

Het staat chique om bij een belangrijke gebeurtenis, en dat is een bruiloft toch, te kiezen voor een overhemd met manchetknopen. Hiervoor heb je nodig een overhemd met dubbele manchetten of een overhemd met enkele manchetten met knoopjes en gaatjes voor manchetknopen.

Overhemd bruidegom aandoen

De keuze van het overhemd bij:

 • Het trouwkostuum:

  kies een kleur overhemd dat goed past bij de kleur van het trouwkostuum. Let er verder ook op dat de kleur niet te flets (bleek) staat in je gezicht. Wit kan in de meeste gevallen maar er zijn ook heel veel pasteltinten verkrijgbaar waardoor het geheel weer net even spannender wordt. Kies je voor een wit overhemd en de bruid gaat ook in het wit gekleed zorg er dan voor dat de kleur wit hetzelfde is. Er bestaat wit in vele nuances. Het geheel wordt afgestyled met een mooie bijpassende moderne of klassieke stropdas.

 • Het combinatiekostuum:

  hierbij past een wit overhemd met omgeslagen boord. Je kunt hierbij kiezen voor een effen of zilvergrijze stropdas of voor een stropdas met een subtiel motiefje. Alles hangt af van de combinatie van het kostuum.

 • Het jacquet:

  wordt gecombineerd met een wit overhemd met een blinde sluiting en een normale boord. Draag hierbij een zilvergrijze stropdas.

 • De smoking:

  bij een smoking hoort een wit smoking overhemd. Dit overhemd heeft een opstaande boord met omgeslagen punten en een blinde sluiting. Er zijn smoking overhemden met een gladde maar ook met een geplooide voorkant. Een smoking overhemd heeft dubbelgeslagen manchetten, je hebt dus manchetknopen nodig.
  Hierbij hoort een zwarte vlinderstrik (Black Tie).

 • Het rokkostuum:

  hierbij hoort een wit overhemd met staande kraag (boord) en witte vlinderstrik (White Tie)

Tips

 • Als je een lange trouwdag voor de boeg hebt, of je bent iemand die veel transpireert, overweeg dan een reserve overhemd voor de avond achter de hand te houden.
 • Kies voor een katoenen of linnen stof, daarin transpireer je minder (vocht wordt beter opgevangen) dan in een polyester overhemd.

Schrijf een reactie

vijf + tien =

Bewaren

Door gebruik te maken van deze website of door op "Akkoord" te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de site van Design your Wedding.
Meer informatieAkkoord