In Amsterdam is alles mogelijk. Je kunt er trouwen in het Stadhuis of één van de Stadsloketten maar er zijn ook talrijke goedgekeurde trouwlocaties.  Daarbij kun je denken aan bioscoop, boerderij, boot, café, cultureel centrum, hotel, kerk, molen, museum, muziek en theater, restaurant, school, sportaccommodatie, tram, winkel of zaalverhuur. Voordat je een locatie boekt is het belangrijk eerst te informeren of er een trouwambtenaar beschikbaar is.

Trouwen in Amsterdam en ook je bruiloft regelen? Amsterdam heeft het!
Grachten, pleintjes, parken en de vele uitgaansgelegenheden die zorgen voor gezelligheid in de stad.
Er zijn talloze bedrijven en leveranciers die er voor kunnen zorgen dat jullie huwelijksdag tot in de puntjes wordt geregeld. Kies je liever voor de regio Amsterdam dan zijn ook hier mogelijkheden genoeg. Vind zo de perfectie locatie voor jullie huwelijksfeest!

De gemeente Amsterdam kent vier mogelijkheden om te trouwen:

Gratis trouwen

Dit heeft een beperkte beschikbaarheid en is vaak ver van tevoren volgeboekt. Je kunt maximaal twintig gasten uitnodigen en er is geen mogelijkheid voor persoonlijke toespraken of muziek. De huwelijksvoltrekking duurt ongeveer 10 minuten.

Het Baliehuwelijk

Het Baliehuwelijk wordt ook wel budgethuwelijk genoemd vanwege de lage kosten die eraan verbonden zijn. De trouwceremonie duurt 10 minuten. Gasten en een fotograaf kunnen er niet bij aanwezig zijn.

Trouwen in de gemeente trouwzaal

De trouwceremonie duurt ongeveer 1 uur. De invulling van de ceremonie wordt besproken met de trouwambtenaar. Het aantal gasten is afhankelijk van de grootte van de trouwzaal.

Trouwen in een andere locatie in de stad

Trouwen jullie in een andere locatie in de stad dan komen daar de kosten van de locatie nog bij. Deze kosten regel jezelf met de eigenaar of beheerder van de locatie. De kosten van de ambtenaar komen niet te vervallen. Ook deze plechtigheid duurt ongeveer een uur.

Voorwaarden om te kunnen trouwen in Amsterdam

  1. Om te kunnen trouwen moeten beide partners 18 jaar of ouder zijn.
  2. Eén van de partners moet Nederlander zijn of in Nederland wonen.
  3. Je mag niet al getrouwd zijn met iemand anders.
  4. Je mag geen familie van elkaar zijn.
  5. Je mag wel een geregistreerd partnerschap hebben met elkaar maar niet met iemand anders.
  6. Verklaring geen schijnhuwelijk (voorheen: M46)

Hebt u of uw partner de nationaliteit van een land buiten de Europese Unie of een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd en wilt u in Nederland gaan wonen? Dan moet u een Verklaring geen schijnhuwelijk afleggen voordat u kunt trouwen of een partnerschap registreren.

De huwelijksaangifte

Om te kunnen trouwen in Amsterdam moet je minimaal zes weken voor het geplande huwelijk aangifte doen. Deze huwelijksaangifte is daarna een jaar geldig. Dat wil zeggen dat je vanaf de huwelijksaangifte tot een jaar daarna kunt trouwen. Is het jaar voorbij en jullie zijn nog niet getrouwd dan zal je opnieuw aangifte moeten doen.

Je kunt het huwelijk online aankondigen als jullie allebei de Nederlandse nationaliteit hebben en tenminste één van de partners in Nederland woont. Het online aangifte doen doe je met DigiD. Denk erom dat je allebei moet inloggen met DigiD.

Wil je dat niet dan kun je voor de huwelijksaangifte ook een afspraak maken. Kijk op de site van de gemeente voor meer informatie.

Tijdens de afspraak

Tijdens de afspraak kunt je de locatie, datum en de getuigen doorgeven. Je hebt minimaal twee getuigen en maximaal vier getuigen nodig. Verder heb je een geldig identiteitsbewijs nodig van beide partners en een kopie van de identiteitsbewijzen van de getuigen. Wanneer jullie allebei niet in Nederland wonen dan moet je huwelijksaangifte doen in Den Haag.

Locatie en datum vastleggen

Willen jullie de datum en de trouwlocatie vastleggen dan moet een van beide partners na afspraak langskomen bij een stadsloket. Dat kan zijn in:
Stadsloket Centrum
Stadsloket Nieuw- West
Stadsloket Noord
Stadsloket Oost
Stadsloket West
Stadsloket Zuid
Stadsloket Zuidoost

Trouwen jullie in een andere locatie in de stad dan komen daar de kosten van de locatie nog bij. Deze kosten regel jezelf met de eigenaar of beheerder van de locatie. De kosten van de ambtenaar komen niet te vervallen. Ook deze plechtigheid duurt ongeveer een uur.

Kosten van de trouwceremonie (prijspeil jan. 2019)

  Tijdstip Kosten
Gratis huwelijk Beperkt beschikbaar Geen
Baliehuwelijk Beschikbaarheid € 166,-
Gemeentelijke trouwzaal ma-vr 08.00 – 18.00 € 779,-
Trouwlocatie in de stad ma-vr 08.00 – 20.00 € 740,-*
  ma-vr 20.00 – 08.00 € 959,-*
  Zaterdag en zondag € 959,-*
Verzoek om iemand te benoemen tot trouwambtenaar voor één dag € 249,-
Verzoek om een locatie aan te wijzen tot trouwlocatie € 444,-**

*Dit zijn al­leen de ge­meen­te­lij­ke kos­ten voor het hu­we­lijk. De kos­ten voor de lo­ca­tie re­gelt u zelf met de ei­ge­naar of be­heer­der.
** Wordt een verzoek afgewezen, dan krijgt u geen geld terug. De kosten zijn voor het in behandeling nemen van uw aanvraag.

Kosten trouwboekje

Het trouwboekje is verkrijgbaar in een kunststof en een rund lederen uitvoering. Een trouwboekje is niet verplicht. Bij een trouwlocatie in de stad of in een gemeentelijke trouwzaal is een trouwboekje naar keuze inbegrepen.

Kiest u voor een baliehuwelijk of een gratis huwelijk, dan kost een kunststof boekje (donkerblauw) € 27,- of een rundleren (zwart) € 34,-.

Betaling

Bij het vastleggen van de trouwdatum en -locatie moet u alle gemeentelijke kosten direct betalen. Het is de bedoeling dat u betaalt met uw pinpas. Contant betalen kan alleen als u niet kunt pinnen.
Bron: Amsterdam.nl

Trouwen jullie in een andere locatie in de stad dan komen daar de kosten van de locatie nog bij. Deze kosten regel jezelf met de eigenaar of beheerder van de locatie. De kosten van de ambtenaar komen niet te vervallen. Ook deze plechtigheid duurt ongeveer een uur.

In Amsterdam is het mogelijk om je te laten trouwen door een vriend of familielid. Deze wordt dan trouwambtenaar voor 1 dag en voor 1 huwelijk. Hieraan zijn wel extra kosten verbonden.

Een ambtenaar burgerlijke stand (ABS) wordt benoemd door het college van Burgemeester en Wethouders in een bepaalde gemeente. Hij of zij mag niet zomaar huwelijken sluiten in een andere gemeente. De gemeente waar het huwelijk plaatsvindt, moet daar toestemming voor geven. Toestemming krijgt je door de persoon voor één dag te laten benoemen tot trouwambtenaar. Officieel: hij of zij moet worden benoemd tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS). Deze benoeming geldt voor één huwelijk of partnerschap.

Neem ook eens een kijkje op de website van Amsterdam voor nog meer informatie.

Bekijk 98 trouwlocaties in Amsterdam

Interessante trouwleveranciers in Amsterdam

Bewaren

Door gebruik te maken van deze website of door op "Akkoord" te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de site van Design your Wedding.
Meer informatieAkkoord