Door gebruik te maken van deze website of door op "Akkoord" te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de site van Design your Wedding.
Meer informatieAkkoord

GRATIS je eigen bruiloft website! Klik hier
één van de grootste trouwsites van Nederland

Trouwambtenaar kiezen

Normaal gesproken wordt het huwelijk gesloten door een trouwambtenaar van de gemeente waarin jullie trouwen. Maar het kan ook anders. De huwelijkssluiting wordt heel erg privé en ook persoonlijker wanneer je je laat trouwen door je vader, moeder of goede vriend/vriendin, als trouwambtenaar. In een aantal gemeenten is dat nu mogelijk. Informeer bij de gemeente waar jullie willen trouwen.

Trouwambtenaar voor één dag

Willen jullie als bruidspaar graag getrouwd worden door een vriend(in) dan wordt één persoon benoemd als trouwambtenaar voor één dag, voor één huwelijk. Er moet door het bruidspaar een verzoek worden ingediend bij het College van Burgemeester en Wethouders. In sommige gevallen bij de afdeling Burgerzaken van het gemeentehuis. Deze nemen een besluit waarna een afspraak wordt gemaakt bij de rechtbank. Daar wordt die ene persoon beëdigd voor dat ene huwelijk.

Kosten

Hier zijn wel extra kosten aan verbonden. De trouwkosten voor de plechtigheid zelf komen niet automatisch te vervallen. Het kan verplicht worden gesteld dat er een trouwambtenaar van de Burgerlijke Stand aanwezig is om er op toe te zien dat het huwelijk goed wordt voltrokken. Er kan ook worden gevraagd naar een verklaring van goed gedrag , van degene die het huwelijk gaat voltrekken. Deze kan worden aangevraagd bij het gemeentehuis en ook daar zijn kosten aan verbonden.

Ook kan er als voorwaarde worden gesteld dat de huwelijksdatum al vast ligt. Begin met de aanvraag ongeveer een half jaar voor de trouwdag.