Voordat een ambtenaar zijn functie mag uitoefenen moet deze bij de rechtbank een eed of gelofte afleggen. BABS = trouwambtenaar / Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Ga je trouwen in het gemeentehuis of een andere officiële trouwlocatie van de gemeente dan wordt de huwelijkssluiting gedaan door de trouwambtenaar uit de gemeente. In de meeste gevallen krijg je een trouwambtenaar toegewezen.

Invloed op de trouwceremonie

Enkele weken voor de trouwdag zijn er een of meerdere gesprekken met de trouwambtenaar en het bruidspaar. Zo kan de trouwambtenaar het bruidspaar wat beter leren kennen. In zo’n gesprek heb je de mogelijkheid een persoonlijk tintje te geven aan de huwelijksceremonie.

Huwelijksceremonie in gemeentehuis

Afwijken van de officiële trouwlocatie

Trouwen in het gemeentehuis of officiële trouwlocatie brengt met zich mee dat je meestal tijdgebonden bent. Door te kiezen voor een speciale trouwlocatie met speciale wensen en tijdstip kun je kiezen voor een eigen trouwambtenaar. Als trouwambtenaar is het mogelijk om voor één dag te worden beëdigd in een andere gemeente. Lukt dit niet omdat de gemeente niet wil meewerken dan kun je ook zoeken in de bedrijvengids naar trouwambtenaren. Zoek wel uit of deze persoon beëdigd is door de rechtbank.

Afwijken van de trouwambtenaar

In een aantal gemeenten is het tegenwoordig mogelijk om je te laten trouwen door een familielid of goede vriend. Zie: Trouwambtenaar voor één dag

Schrijf een reactie

Bewaren

Door gebruik te maken van deze website of door op "Akkoord" te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de site van Design your Wedding.
Meer informatieAkkoord