Snel naar:

Traditie

Het weggeven van de bruid is één van de vele oude tradities. De vader van de bruid was de aangewezen persoon om zijn dochter weg te geven. Vroeger betekende het dat hij als het ware akkoord ging met de “zakelijke” afwikkeling. Hij gaf zijn dochter weg, maar daar moest geld of aanzien tegenover staan.

Vader geeft bruid weg

Tegenwoordig heeft dat er niets meer mee te maken. Het is als het ware een mooi, emotioneel moment, voor vader en dochter. Er wordt symbolisch afscheid genomen van elkaar en de bruid wordt als het ware toevertrouwd aan de goede zorgen van de bruidegom. De bruidegom wacht voor in de kerk of trouwlocatie op zijn bruid. De bruid loopt aan de rechterkant aan de arm van haar vader. Alle aanwezigen gaan staan. Het wordt natuurlijk extra mooi als er bijpassende muziek wordt gespeeld of er een mooi lied ten gehore wordt gebracht. Neem de tijd en loop samen langzaam naar de bruidegom. Misschien wil jouw vader nog iets liefs zeggen en natuurlijk geef jij als bruid dan een zoen op de wang van je vader. Daarna neem je plaats aan de rechterzijde van de bruidegom.

Alternatieven voor als je wilt afwijken van de traditie

Natuurlijk mag je afwijken van deze traditie en er je eigen invulling aan geven. Niet iedereen verkeerd in de gelukkige positie dat de bruid kan worden weggeven door haar vader. Misschien heb je geen contact meer met je vader of is je eigen vader overleden. In zo’n geval is er niets op tegen om je te laten weggeven door je stiefvader, pleegvader, oudere broer of goede oom.

Het is dan in elk geval iemand die je ook al je leven lang kent en weet wat er door je heengaat. Datzelfde geldt natuurlijk voor een opa die zijn kleindochter weggeeft. En het weggeven hoeft sowieso niet beperkt te worden door mannen, ook mama kan haar dochter weggeven. Haar rol in het leven van haar dochter is net zo belangrijk. Maar misschien kies jij wel voor je zus met wie je allerbeste vriendin bent.

Ouders geven dochter weg

Er zijn tegenwoordig zelfs bruiden die stellen “ik heb twee ouders en laat me door beiden weggeven”. Het is puur symbolisch dus alles kan, zolang het jou maar een goed gevoel geeft. Laat je gevoel de boventoon voeren en vraag diegene waar jij je het aller prettigst bij voelt en iemand van wie je weet dat die het enorm waardeert.

Weggeven betekent ook een beetje los laten

Of je nu wordt weggeven door je vader of moeder het is hoe dan ook een ommekeer in het leven van ouders en het kind dat gaat trouwen. Als ouders wil je er op kunnen vertrouwen dat de bruid in goede handen is bij haar nieuwe man in haar leven. Hopen dat ze een mooi en goed leven krijgt. Natuurlijk blijft de bruid belangrijk voor haar ouders maar dat stukje loslaten kan ook pijn doen en een traantje weg pinken om alles wat is geweest is daarom niet zo gek.

Vaders die hun dochters weggeven

Wil jij als vader jouw dochter weggeven dan zijn er verschillende manieren om dat te doen. Volg je hart en doe vooral wat jouw hart je ingeeft. Ga vooral geen dingen doen die echt niet bij je passen.

Misschien lijkt het je leuk om te zien hoe andere vaders dat hebben aangepakt. Soms ingetogen, de ander doet het muzikaal en weer een ander heel erg emotioneel. Bekijk onderstaande filmpjes en misschien kom je zelf dan wel weer op een heel ander idee.

Een ontroerende en emotionele manier om je dochter weg te geven.

Een ingetogen vader die zijn dochter weggeeft

Ideeën voor als je als vader niets weet te zeggen

Als jij je dochter weg wilt geven, maar niet goed weet wat je moet zeggen of doen kun je hiervoor in de plaats een mooi toepasselijk liedje laten horen. Muziek raakt mensen altijd, mits deze goed gekozen is. Hieronder zie je een aantal nummers die heel goed passen bij het moment van weggeven. Tevens een idee om gewoon samen met je dochter te gaan dansen.

Wees zuinig op m’n meissie van Andre Hazes

I loved her first door Heartland

Een vader die zijn dochter op een muzikale, dansende manier weggeeft.

Ideeën voor de bruid

Is je pa te verlegen om wat te zeggen of wil jij je het anders doen? Dan kun je er ook voor kiezen om een mooi nummer voor je vader te draaien. Bekijk enkele voorbeelden:

I will always be your baby door Natalie Grant

Dad, you are my hero

Thank you for being my dad

Wat doe je als je vader er niet meer is

Maar wat doe je als papa er niet meer is en je hem toch bij de huwelijksplechtigheid wilt betrekken? Je vader speelt natuurlijk een ontzettend belangrijke rol in je leven. Dat zal ook zo blijven als die er niet meer is. Daarom zijn de volgende liedjes goed te gebruiken als eerbetoon aan je vader.

Sara McLachlan – Angel

Tip

Houd je van tradities en etiquette? Bekijk dan zeker ons artikel etiquette huwelijk.

1 Reactie

  1. Frans van Koppen Reageer

    Ik weet niets van een traditie in Nederland. Het weggeven is gewoon een Hollywood import. En jullie varen gewoon mee in die trend. In Nederland komt het bruidspaar gewoon gezamenlijk de kerk of het stadhuis in lopen. Niks weggeven.
    Maar iedereen moet gewoon doen waar hij zin in heeft. De bruid weggeven aan de goede zorg van de bruidegom. Het lijkt me een raar idee. Trouwen beslis je samen en samen doe je die stap. Ouders mogen aan de zijlijn toekijken.

Schrijf een reactie

14 + vijftien =

Bewaren

Door gebruik te maken van deze website of door op "Akkoord" te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de site van Design your Wedding.
Meer informatieAkkoord