Houd je van tradities, etiquette en van die heerlijk ‘ouderwetse’ regeltjes die bij het trouwen horen, dan zijn de volgende etiquette regels die bij het huwelijk horen echt iets voor jou!

Bruidsboeket

Bruid draagt bruidsboeket rechts

De bruidegom is degene die het bruidsboeket uitzoekt en ook betaald. Als hij de bruid gaat ophalen neemt hij het trouwboeket mee en overhandigt haar het boeket persoonlijk. Het bruidsboeket wordt voor de huwelijksvoltrekking door de bruid rechts gedragen. Tijdens de huwelijksplechtigheid geeft de bruid het boeket aan het bruidsmeisje. Na de plechtigheid wordt het bruidsboeket links gedragen.

Corsage

Witte corsage bruidegom

Het is gebruikelijk dat gasten die de hele huwelijksdag aanwezig zijn een corsage dragen. De corsages worden altijd aan de linkerzijde gedragen. Bij de dames worden de corsages links, vrij hoog richting de schouder, met het steeltje schuin omhoog vastgezet. De heren dragen de corsage op de linker revers (omgeslagen flap aan de voorkant van een jas(je)) en met het steeltje naar beneden. De bruidegom heeft de corsage in zijn linker knoopsgat, ook met het steeltje naar beneden. Gebruikelijk is dat de corsage wordt afgestemd met een bloem die voorkomt in het bruidsboeket.

Bruidstaart

Bruidstaart wit - 3 lagen

De bruidstaart wordt meestal aangesneden en gegeten na het bezoek in het stadhuis/kerk en voor de receptie of het feest. De bruid houdt het mes vast en de bruidegom legt zijn hand over haar hand om haar als het ware te helpen, dit is een teken van verbondenheid. Samen snijden ze in het midden van de onderste laag een stukje taart af, waarbij de bruidegom de bruid het eerste stukje geeft. Vervolgens geeft zij hem een hapje.

Volgens traditie mag de bovenste laag eigenlijk niet worden aangesneden, maar zou een jaar lang in de koelkast bewaard moeten worden. Dit zou het bruidspaar veel geluk brengen. Ook wordt tijdens het eten van de bruidstaart champagne gedronken.

De bruidstaart hoort betaald te worden door de ouders van de bruid.

Openingsdans

Openingsdans bruidspaar

De openingsdans op de bruiloft is uiteraard bestemd voor de bruid en bruidegom. Officieel hoort dit een foxtrot of een Engelse wals te zijn. De volgorde van dansen is belangrijker dan het nummer. Velen kiezen een nummer dat iets voor hun tweeën betekend.

De eerste dans is dus voor het bruidspaar, bij de tweede dans danst de bruid met haar vader en de bruidegom met de moeder van de bruid. De derde dans danst het bruidspaar met de ouders van de bruidegom. Om vervolgens daarna met andere gasten te dansen.

Huwelijksvoltrekking

Bruidspaar loopt terug na de huwelijksceremonie

Volgens de etiquette loopt de bruid vóór de huwelijksvoltrekking rechts van de bruidegom. Achter het bruidspaar lopen de getuigen, gevolgd door vader van de bruid met de moeder van de bruidegom. Vervolgens de vader van de bruidegom en de moeder van de bruid. Ook hier lopen de heren links en de dames rechts.

Ná de huwelijksplechtigheid draait het huwelijkskoppel zich om en loopt de bruid links van de bruidegom. De gasten wisselen overigens niet van plek.

Trouwvervoer

Bruidspaar in trouwauto

Voor de plechtigheid stapt de bruidegom als eerste in de trouwauto en vervolgens de bruid. De bruid zit in het trouwvervoer dus rechts van de bruidegom.

Let op: na de huwelijksvoltrekking is dit precies andersom. Dan stapt de bruid als eerst in, schuift wat op om plaats te maken voor de bruidegom. De bruid zit dan links van de bruidegom.

Volgorde trouwstoet

Trouwstoet

Volgens traditie stapt het bruidspaar als laatste in de trouwauto, maar rijdt wel als eerste in de stoet, eventueel samen met bruidsmeisjes. In de eerste volgauto nemen de wederzijdse ouders plaats, linksvoor de vader van de bruid en rechtsvoor de moeder van de bruidegom, gevolgd door rechtsachter de moeder van de bruid en linksachter de vader van de bruidegom.

Kies je voor bruidsjonkers en bruidsmeisjes dan komen deze in de auto na het bruidspaar. Na de ouders, komt de volgauto met getuigen met partners. Vervolgens de auto’s met familie in volgorde van verwantschap en de overige gasten. De ceremoniemeester vertrekt als laatste, zodat hij zeker weet dat iedereen vertrokken is. De ceremoniemeester is op de hoogte wie er in de stoet meerijden.

Als de stoet is aangekomen bij het gemeentehuis of kerk wacht het bruidspaar totdat alle gasten zijn uitgestapt en arriveren dan. De bruidegom stapt als eerste uit om de bruid te helpen met uitstappen. De gasten staan al op hun te wachten.

Volgorde rij feliciteren huwelijk

Bruidspaar feliciteren

De volgorde van de rij tijdens het feliciteren bij een receptie wordt begonnen met vooraan de bruid en daarnaast de bruidegom. Naast de bruidegom staat de moeder van de bruidegom, dan de vader van de bruidegom, vervolgens de moeder van de bruid en dan de vader van de bruid.

Trouwringen, aan welke hand?

Trouwringen aan vingers bruid en bruidegom

Volgens de etiquette dragen de katholieken in Nederland hun verlovingsring aan de ringvinger van de rechterhand en hun trouwring aan de linkerhand. Bij de protestanten is dit precies omgekeerd. In het buitenland kan dit weer anders zijn.

Is er geen sprake van religie dan kun je kiezen om de trouwring te dragen aan de hand die je minder gebruikt. Zo dragen rechtshandigen hun trouwring vaak aan hun linkerhand omdat ze er minder last van ondervinden en de trouwring ook minder beschadigt.

Als je trouwt in de kerk wordt het uitwisselen van de ringen meestal gedaan tijdens de ceremonie. Tijdens de burgerlijke plechtigheid worden er dan geen ringen uitgewisseld.

Tafelschikking

Tafelschikking bruiloft

Tijdens het diner zit het bruidspaar meestal centraal aan tafel, waarbij de bruid aan de linkerkant van de bruidegom zit. Naast de bruid zit de vader van de bruidegom en naast de bruidegom de moeder van de bruid. De moeder van de bruidegom en de vader van de bruid zitten tegenover het bruidspaar. Bruidsmeisjes en bruidsjonkers zitten traditioneel naast de ouders van het bruidspaar en de naaste familieleden. Overige gasten zitten volgens rang en leeftijd, waarbij mannen en vrouwen om en om zitten. Echtparen zitten niet naast elkaar, maar tegenover elkaar.

Schrijf een reactie

tien − zes =

Bewaren

Door gebruik te maken van deze website of door op "Akkoord" te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de site van Design your Wedding.
Meer informatieAkkoord