Waar komt het gebruik van het dragen van een bruidssluier vandaan?

Het dragen van een hoofddoek (sluier) komt voort uit bepaalde religies. In de Katholieke kerk waren vrouwen vroeger verplicht om hoofdbedekking te dragen wanneer zij naar de kerk gingen. In Nederland werd in 1965 deze verplichting afgeschaft. Daar staat tegenover dat er nog in heel veel landen (wel of niet verplicht) een hoofddoek gedragen wordt.

Wat betekent het gebruik van de hoofddoek (sluier)?

De sluier staat symbool voor kuisheid maar binnen bepaalde religies zoals het katholieke geloof zei het ook iets over de positie van de vrouw ten opzichte van God en de man. Vroeger was de vrouw ondergeschikt aan de man.

Een bruidssluier van oorsprong de jeugd en maagdelijkheid van de bruid symboliseerde

Waarom dragen bruiden nog een bruidssluier?

Wapperende bruidssluier

De sluier wordt in Nederland nog voornamelijk gebruikt bij bepaalde ceremonies zoals huwelijk en begrafenis. Vroeger werd na het sluiten van het huwelijk door de bruidegom de bruidssluier die ook het gezicht bedekte opgetild en naar achteren gedaan. Bij de emancipatie van de vrouw in de zestiger jaren kwam daar veel verzet tegen. Als teken van onafhankelijkheid deden veel bruiden dat zelf. Het dragen van een bruidssluier is heel persoonlijk. De een doet het omdat het mooi bij de trouwjurk past en de ander vanuit het geloof (religie).

Schrijf een reactie

4 × 5 =

Bewaren

Door gebruik te maken van deze website of door op "Akkoord" te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de site van Design your Wedding.
Meer informatieAkkoord