Naast de bestaande tradities zien we in het huwelijk of de aanloop naar de bruiloft veel bijgeloof. Dit zijn huwelijksrituelen die uit vroegere tijden voortkomen. Door bepaalde handelingen uit te voeren kun je ongeluk voorkomen en geluk afdwingen. Neem dit vooral niet al te serieus het gaat tenslotte om bijgeloof.

Overzicht van bijgeloof als het gaat om trouwen:

De trouwdatum

Trouwen tussen eind juli en eind augustus brengt ongeluk, datzelfde geldt voor trouwen tussen Pasen en Pinksteren.

De slechtste maand om te trouwen is mei

Men ging er vanuit dat er 9 maanden later dan een kind geboren kon worden, in februari dus. Februari was de maand dat er geen voedsel in overvloed was dus om dan te trouwen in mei was niet verstandig. Juni is een betere maand om te trouwen want Juni komt van Juno, de vrouw van Jupiter en zij is de beschermster van vrouwen en het huwelijk.

De bruidsjurk

De bruidsjurk die wit is staat voor reinheid en onschuld.  Trouwen in een rode jurk brengt ongeluk. Krijgt de bruid een druppel bloed op haar witte bruidsjurk dan betekent dat een vroege dood. Trouwen in het groen is ook niet best, dat trekt boze geesten aan. Ook de stof die gebruikt wordt, voor de bruidsjurk, is belangrijk. Fluweel brengt armoede en satijn brengt ongeluk. Ook je eigen trouwjurk maken brengt ongeluk. Het dragen van een sluier weert boze geesten af.

Trouw je in de bruidsjurk van je moeder dan wordt je gelukkig.

Als bruid in je complete outfit voor de spiegel staan brengt ongeluk. Je kunt daarom maar beter je schoenen uitdoen op de dag dat je gaat trouwen en in de spiegel wil zien of alles wel in orde is.

De bruidssluier

Bruid met bruidssluier

Door haar schoonheid achter een sluier te verbergen trekt de bruid geen kwade geesten aan. Als ze eenmaal veilig in de kerk zit kan haar man als beschermer optreden. Op het moment dat de echtgenoot haar sluier optilt moet de bruid huilen en haar man kussen. Doet ze dat niet dan zal ze haar hele leven moeten huilen.

De kousenband

Vroeger was de kousenband gemaakt van stro en soms met schelpen. Daarmee kon de vrouw het geslacht van het kind bepalen. Droeg ze er een van tarwestro dan werd het een jongen en droeg ze er een van haverstro dan werd het een meisje. Het werkte wel het beste als die gedragen werd voor het huwelijk. En als de vrouw geen maagd was dan werkte het niet. Kan een man zo’n kousenband te pakken krijgen dan krijgt hij veel geluk.

De kus

Elkaar kussen als het huwelijk gesloten is betekent dat de kracht van de ziel van de ene mens overgaat naar de ander.

De trouwring

Een trouwring tijdens de ceremonie laten vallen betekent dat het echtpaar een ongelukkig leven krijgt. Alleen degene die de dienst leidt mag de ring oprapen. Als de vrouw haar ring verliest dan moet de man zo snel mogelijk een nieuwe kopen. Naar elkaar opnieuw de trouwbelofte uitspreken en haar de nieuwe ring om de vinger schuiven.

Rijst gooien

Rijst gooien over bruidspaar

Het gooien van rijst staat voor vruchtbaarheid. Het moet echter wel gestrooid worden alsof je gaat zaaien. Raak je het bruidspaar dan brengt dat ongeluk. Vroeger werd er waarschijnlijk gestrooid met zaad.

Blikken achter de auto

Vroeger werd er bij de woning van het echtpaar flink herrie gemaakt met potten en pannen om boze geesten uit de buurt te houden. In die tijd waren er nog geen auto’s. De blikken achter de auto vastbinden is een moderne variant.

De bruid over de drempel dragen

De bruid mag niet in contact komen met de drempel. Daar bevinden zich de boze geesten. Als de bruid over de drempel gedragen wordt vormt ze samen met haar man een eenheid die niet belaagd kan worden.

Huwelijksnacht

Wanneer een bruid als eerste in slaap valt betekent dat dat zij de eerste zal zijn die sterft.

Bruidsmeisje

Bruidsmeisjes dienden om de boze geesten in verwarring te brengen. Daarom leek de bruidskleding ook op de kleding van de bruid.

Als een bruidsmeisje op weg naar het altaar struikelt wordt ze een oude vrijster. Ook drie keer achter elkaar bruidsmeisje zijn brengt ongeluk.

Bruiloftsgasten

Het aantal bruiloftsgasten moet een oneven getal zijn. En als gast geef je nooit een mes, schaar of spiegel cadeau.

Schrijf een reactie

twintig − zes =

Bewaren

Door gebruik te maken van deze website of door op "Akkoord" te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de site van Design your Wedding.
Meer informatieAkkoord