De bruiloft receptie is het moment dat je mensen, die je niet voor de hele dag of voor het feest hebt uitgenodigd, de gelegenheid geeft om jullie te feliciteren met jullie huwelijk. Bij een traditionele receptie staat het bruidspaar geflankeerd door wederzijdse ouders in een rij om gelukwensen en cadeaus in ontvangst te nemen. Zo kunnen niet alleen jullie, maar ook de ouders worden gefeliciteerd.

Een traditionele receptie duurt ongeveer anderhalf uur. Receptie gasten hoef je niet uit te nodigen voor het feest, maar dat mag natuurlijk wel. Daar kun je ook een keuze in maken. Sommige wel, anderen niet. De gasten op de receptie zijn over het algemeen mensen die wat verder van jullie afstaan. Dat kunnen neven, nichten, ooms, tantes, kennissen, goede buren en collega’s zijn, maar ook vrienden van jullie ouders. Tijdens de receptie wordt er een drankje en een versnapering aangeboden.

De huwelijksreceptie, anders

Bruidspaar tijdens receptie

Een receptie geven is niet verplicht. Er zijn bruidsparen die het wel willen maar dan wel anders. Redenen om het anders te doen kunnen zijn:

  • Omdat de traditionele receptie als ouderwets wordt gezien.
  • Mensen die voor de tweede keer in het huwelijk zijn getreden zich ongemakkelijk voelen om weer in een rijtje te staan.
  • Oudere maar ook jongere mensen die het bij een receptie willen houden en geen feest willen geven.

De cocktailreceptie

Cocktailreceptie trouwen

Een cocktailreceptie duurt ongeveer 2,5 tot 3 uur.
De ruimte is voor 1/3 gevuld met tafels en stoeltjes en wordt verder aangevuld met statafels. Het bestaat uit een buffet met heel veel verschillende koude en warme gerechtjes en drankjes. Op deze manier kun je het diner vervangen door een cocktailreceptie. Dit is vooral gemakkelijk als je honderden gasten verwacht. Het voordeel voor het bruidspaar is dat zij niet stil in een rij hoeven staan, zoals bij een traditionele receptie, maar dat zij zich tussen de gasten mengen. Zo hebben zij de gelegenheid om wat uitgebreider en losser met de gasten om te gaan.

Je kunt er voor zorgen dat de muziek al speelt voordat de gasten binnenkomen, dit voorkomt vervelende stiltes wanneer er nog niet zoveel gasten binnen zijn. Zorg er wel voor dat wanneer het drukker wordt het volume van de muziek ook toeneemt. Wanneer je geen feest geeft is een cocktailreceptie ook een hele mooie afsluiting van de dag.

Tip

Maak kenbaar dat de receptie geen diner is. Zet op de trouwkaart bijvoorbeeld:
Wij…. en …. nodigen jullie uit voor een hapje en een drankje om ons huwelijk te vieren.
Of: Wij nodigen jullie graag uit om onder genot van een hapje en een drankje ons huwelijk te vieren.

High Tea

High tea receptie trouwen

Wanneer er veel kinderen op de bruiloft zijn, voor wie het moeilijk is om lang stil te zitten, kun je het diner vervangen door een high tea. Als je dit doet tegen het einde van de middag dan kun je de high tea uitbreiden met een daaraan gekoppelde receptie.
Je kunt receptie gasten uitnodigen om deel te nemen aan de high tea. Ook hier kan het bruidspaar dan wat uitgebreider contact hebben met de receptie gasten. Je kunt de high tea zien als afsluiting van de trouwdag maar ook net zo goed als overgang naar het feest.

De lunch receptie

Als je laat in de ochtend trouwt of rond het middaguur dan is halverwege de middag een mooi moment voor een lunchreceptie. Een lunch receptie duurt korter dan een cocktailreceptie en is minder uitgebreid. De lunch receptie is vooral geschikt voor bruidsparen die geen diner en geen feest willen geven. Dit kan het geval zijn:

Lunch receptie

  • omdat het budget het niet toelaat
  • omdat er te weinig mensen zijn
  • omdat het een tweede huwelijk is
  • omdat jullie al wat ouder zijn
  • omdat er teveel kleine kinderen zijn
  • of gewoon omdat het een leuke manier is om de dag af te sluiten

Wanneer je receptie gasten uitnodigt om deel te nemen aan de lunch, is het wel verstandig om dit te vermelden op de trouwkaart. Je kunt een lunch receptie heel formeel doen, aan gedekte tafels, maar ook informeel door middel van een buffet. Dit laatste geeft meer vrijheid aan het bruidspaar om zich bij de gasten te voegen. Bij een buffet gaat het er allemaal wat gemoedelijker aan toe en gasten kunnen gemakkelijker een praatje maken met anderen.

Schrijf een reactie

achttien − negen =

Bewaren

Door gebruik te maken van deze website of door op "Akkoord" te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de site van Design your Wedding.
Meer informatieAkkoord