Er zijn mensen die niet alleen de liefde voelen voor elkaar, maar ook voor moeder aarde. Duurzaamheid, milieubewust en biologisch zijn anno 2017 een hot item. Kun je duurzaamheid toepassen bij het plannen van een bruiloft? Ja natuurlijk kan dat, het is een kwestie van goed nadenken waar en op welke onderdelen duurzaamheid of biologisch verantwoord kan worden toegepast.

Zijn jullie mensen die heel bewuste keuzes willen maken dan is het wel zo gemakkelijk om te weten welke keuzes er mogelijk zijn. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om, als je het lastig vindt, je te laten helpen door een weddingplanner die gericht is op, en zich bezig houdt met, het organiseren van een duurzame bruiloft. Biologisch, duurzaam of groen heeft heel lang een suf imago gehad. Nu niet meer het is juist heel trendy en helemaal van deze tijd. Biologisch, ecologisch of organisch wijzen op het respecteren en beschermen van de natuur.

Trouwlocatie

Trouwen op een boerderij

Als je denkt aan een ecologische “groene bruiloft”, dan denk je natuurlijk al gauw aan een bruiloft die plaatsvindt in de natuur. Trouwen kun je in de bossen, aan het strand of in een parkachtige omgeving bij een hotel. Houdt rekening met het weer, mocht het weer plotseling omslaan dan moet je toch ergens onderdak hebben. Let op of er veel gebruik wordt gemaakt van LED verlichting want ook dat is beter voor het milieu.

Trouwringen

Misschien vind je het een leuk idee om te kijken welke sieraden er zoal in de familie zijn en die toch niet meer gedragen worden. Laat het omsmelten en er nieuwe trouwringen van maken. Dat is altijd beter voor het milieu dan het delven van dure materialen. Je kunt ook kiezen voor duurzame materialen die onder eerlijke omstandigheden verkregen zijn. Daarbij moet je denken aan goud dat op een ecologisch verantwoorde manier gewonnen wordt. Dat de arbeiders werken onder veilige omstandigheden en tegen een eerlijk loon.

De bruidskleding

Achterkant trouwjurk

  1. Ga op zoek naar eco fashion modezaken, dit geldt niet alleen voor de bruid maar ook voor de bruidegom. Daar wordt kleding verkocht die gemaakt is van natuurlijke materialen zoals biologisch katoen, bamboe, linnen, wol, zijde en hennep.
  2. Trouwkleding huren. Het huren van trouwkleding is een goede manier om rekening te houden met het milieu. In de meeste gevallen wordt de trouwkleding maar één dag gedragen.
  3. Kies voor een tweedehands bruidsjurk, ook wel vintage genoemd. Een antieke bruidsjurk kun je zo laten vermaken dat hij weer helemaal past bij deze tijd.
  4. Misschien heeft een van de ouders hun trouwkleding nog bewaard en geef jij dat een tweede leven.
  5. Geef je trouwschoenen een tweede leven. Kies de schoenen zodanig dat je ze ook na de bruiloft nog kunt dragen.

Make-up

Kies voor een schoonheidssalon waar gebruikt wordt gemaakt van producten op biologische basis. Kijk of er gebruik wordt gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten zoals plantaardige oliën, zuivere mineralen en extracten van planten, fruit en kruiden.

Trouwkaarten, rsvp-kaartjes, menukaarten, naamkaartjes en bedankkaarten

Kies voor gerecycled papier of papier met een FSC merkje, dan ben je heel milieubewust bezig. Heb je een computer in huis dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om je trouwkaart via deze methode te versturen.

Duurzame decoratie bruiloft

Decoratie huwelijk duurzaam
Bij een “groene” bruiloft horen natuurlijk geen ballonnen thuis. Kies voor natuurproducten. Er is hier echt heel veel te kiezen. Let erop dat de producten in Nederland gemaakt of geteeld worden. Ga eens naar een tuincentrum en leef je uit.
Kijk eerst eens wat jezelf nog in huis hebt voordat er allerhande nieuw spullen worden gekocht. Daarbij kun je denken aan potjes, blikken of vazen. Neem ook eens een kijkje op marktplaats of een tweedehands winkel want spullen die er al zijn hoeven niet meer gemaakt of gekocht te worden. Gebruik tafellakens die gemaakt zijn van biologische producten zoals linnen, biologische katoen, jute of bamboe.

Het bruidsboeket

Hoewel Nederland bij uitstek een bloemenland is denken veel mensen, onterecht, dat alle bloemen uit Nederland afkomstig zijn. Er worden ook heel veel bloemen geïmporteerd uit het buitenland.
Je begrijpt natuurlijk wel dat het vervoer van bloemen extra CO2 uitstoot tot gevolg heeft. Beter is het dus om bloemen te kiezen die bloeien in het seizoen waarin je trouwt en gewoon bloeien in ons eigen land. Je kunt er ook voor kiezen om wat meer groene takken of takken met bessen te gebruiken als er niet voldoende bloemen zijn in het seizoen waarin je trouwt.

Het vervoer

Bruidspaar op een boot

Bij het trouwvervoer hoef je niet alleen te denken aan het vervoer van het bruidspaar maar denk ook eens na over het vervoer van de gasten. Houdt je de bruiloft op loopafstand van de meeste gasten dan is er heel veel vervoer overbodig. Mocht dat niet lukken kies dan voor vervoer voor heel veel mensen tegelijk. Stap bijvoorbeeld met al jullie gasten in een boot of huur een bus. Ook zo beperk je de CO2 uitstoot.

Eten en drinken

Kies voor een biologisch restaurant of een cateraar die alleen werkt met biologische producten. Vraag ook eens wat er gebeurd met voedsel dat over is. Wordt dat weggegooid of de volgende dag naar een kinderboerderij gebracht? Ook hier geldt natuurlijk dat je het beste producten kunt kiezen die afkomstig zijn uit ons eigen land. Kies ook voor een biologische bruidstaart met pure ingrediënten.

Trouwbedankjes

Zonnebloempitjes

Misschien denk je er niet zo snel aan maar hoe leuk is het om de gasten met een bloemetje te bedanken en dan niet in de vorm van een bloemboeket maar een zakje met bloemenzaad bijvoorbeeld. Ook een klavertje vier is leuk om te geven.

Schrijf een reactie

een + negen =

Bewaren

Door gebruik te maken van deze website of door op "Akkoord" te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de site van Design your Wedding.
Meer informatieAkkoord