Je bent in grote mate vrij de inhoud van de huwelijkse voorwaarden te bepalen. Je kunt niet afwijken van de regels van erfrecht voor de langstlevende echtgenoot. Er zijn verschillende soorten huwelijkse voorwaarden of mengvormen daarvan. Bespreek met de notaris waarom jullie op huwelijkse voorwaarden willen trouwen en wat daarin voor jullie belangrijk is. Natuurlijk bespreek je dit soort dingen als partners samen. Je zult het er samen mee eens moeten zijn.

De verschillende soorten huwelijkse voorwaarden:

Koude uitsluiting:

Waarbij elke vorm van vermogen of gemeenschappelijk inkomen is uitgesloten. Wel blijft de wettelijke verplichting bij te dragen in de kosten van de huishouding. Deze vorm komt niet veel meer voor omdat het niet eerlijk is wanneer een partner in geval er kinderen komen en besluit deze fulltime op te voeden geen baan en dus geen inkomen heeft. Bij echtscheiding na 30 april 1995 wordt het pensioen ondanks koude uitsluiting verdeeld, tenzij de Wet WPS (wet verevening pensioenrechten bij scheiding) niet van toepassing wordt verklaard in de huwelijkse voorwaarden.

Beperkte gemeenschap:

Hierbij is sprake van een gemeenschappelijk deel en een privédeel. Stel dat je al een erfenis of een flinke schenking hebt gekregen voordat je gaat trouwen dan kun je deze buiten de gemeenschap van goederen houden.

Uitleg huwelijkse voorwaarden

Periodieke verrekening van inkomsten:

In de praktijk komt het er op neer dat er een gezamenlijke bankrekening wordt geopend. Beide storten hierop het verdiende geld om daarmee de uitgaven van het huishouden te bekostigen. Na afloop van het jaar wordt het saldo alsnog verdeeld door stortingen op privérekeningen.

Finaal verrekenbeding:

Deze vorm kan dienen als aanvulling op bestaande voorwaarden. Stel dat een van beiden een eigen bedrijf heeft en jullie een strikte scheiding willen tussen elkaars eigendommen. Bij echtscheiding of overlijden worden alle eigendommen verdeeld alsof je in gemeenschap van goederen was getrouwd.

Tip:

Bedenk dat de notaris de beste raadgever is, hij weet wat er mogelijk en niet mogelijk is. Vraag offertes op en let er op dat je goede voorlichting krijgt. Informeer of je nog andere testamenten nodig hebt.

Schrijf een reactie

Door gebruik te maken van deze website of door op "Akkoord" te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de site van Design your Wedding.
Meer informatieAkkoord