Door gebruik te maken van deze website of door op "Akkoord" te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de site van Design your Wedding.
Meer informatieAkkoord

GRATIS je eigen bruiloft website! Klik hier
één van de grootste trouwsites van Nederland

Huwelijkse voorwaarden trouwen

Wat zijn huwelijkse voorwaarden?

Het is een overeenkomst tussen man en vrouw, man en man of vrouw en vrouw die in het huwelijk treden of al gehuwd zijn. In de huwelijkse voorwaarden worden het recht op bezit en inkomen geregeld. Ze sluiten bepaalde bezittingen en schulden uit van het trouwen in gemeenschap van goederen. Voor het opstellen van de huwelijkse voorwaarden is de goedkeuring van beide partijen nodig. De huwelijkse voorwaarden moeten worden vastgelegd in een notariële akte. De notaris kan de huwelijkse voorwaarden inschrijven in het openbaar huwelijksgoederenregister bij de rechtbank. Vanaf het moment dat het huwelijk wordt gesloten zijn de huwelijkse voorwaarden geldig.

Kosten huwelijkse voorwaarden

Vanaf ongeveer € 600,- en kan snel oplopen naarmate de voorwaarden ingewikkelder worden. De kosten zijn afhankelijk van de notaris en de complexiteit van de akte.

Waarom trouwen onder huwelijkse voorwaarden?

Niet iedereen vindt het leuk om te trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Bedenk dat zo lang het goed gaat met jullie huwelijk er eigenlijk niets aan de hand is. Zorg er voor dat jullie je allebei goed voelen bij de gemaakte afspraken. Wijzigingen aanbrengen of de huwelijkse voorwaarden opheffen kan altijd met wederzijdse toestemming.

Wanneer kun je huwelijkse voorwaarden overwegen?

  • Als het verschil in inkomen erg groot is of wanneer een van beiden een vermogen heeft.
  • In geval je met een partner trouwt die schulden heeft. Zou je in dat geval trouwen in gemeenschap van goederen dan wordt de helft van de schuld van jou.
  • Als je een partner hebt die gokt, een verslaving heeft of niet met geld om kan gaan.
  • Wanneer een van jullie een eigen bedrijf heeft. Eventuele schuldeisers kunnen dan niet aan het vermogen van de partner komen. De notaris moet de akte van de huwelijkse voorwaarden dan wel inschrijven in het openbaar huwelijksgoederenregister bij de rechtbank van de plaats waar het huwelijk wordt gesloten.
  • Als je schenkingen of erfenissen niet wilt delen met je partner.
  • Wanneer je met je eigen vermogen geen risico wilt lopen omdat je bang bent dat je partner daar anders mee om zal gaan dan jij hoopt.
  • Als je voor de tweede keer gaat trouwen.
  • Als er kinderen zijn uit een eerder huwelijk. Wil je de erfenis van de kinderen uit een eerder huwelijk veilig stellen?