Iedereen die is getrouwd voor 1 januari 2018 en niets bij een notaris geregeld had, trouwde automatisch in gemeenschap van goederen. Voor iedereen die getrouwd is vóór 1 januari 2018 verandert er niets. Zij zijn in algemene gemeenschap van goederen getrouwd dan blijft dat zo.

Wat is er veranderd?

Elk bruidspaar dat in het huwelijk treedt en niets regelt bij een notaris trouwt in beperkte gemeenschap van goederen.
Dat betekent dat:

  • Erfenissen, giften of schenkingen persoonlijk bezit blijven. Het maakt daarbij niet uit of deze voor of tijdens het huwelijk zijn gekregen.
  • Bezittingen maar ook schulden van vóór het huwelijk blijven privé eigendom. Maak hier goede afspraken over en leg het samen schriftelijk vast. Houd je privé vermogen op een eigen rekening. Zonder bewijs van eigendom worden persoonlijke bezittingen toch gezamenlijke bezittingen. Houd een gezamenlijke administratie bij. Let op, ook als je tijdens het huwelijk intrekt bij jouw partner in huis dan heb je bij echtscheiding geen recht op (over) waarde van de woning omdat de woning vóór het huwelijk privébezit is.
  • Vermogen dat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd is van u beiden, dat geldt ook als je tijdens het huwelijk een onderneming start.
  • Wanneer jullie later besluiten te gaan scheiden dan krijgen beide partners 50% van alle schulden en bezittingen die onder de wettelijke gemeenschap van goederen vallen.

Wat er niet verandert is dat voor schulden, die tijdens het huwelijk worden gemaakt, beide partners verantwoordelijk blijven, ook wanneer de ene partner daar niets vanaf weet.

Koppel speelt met verhuisdozen

Trouwen in volledige gemeenschap van goederen

Iedereen die toch wil trouwen in volledige gemeenschap van goederen zal daarvoor naar de notaris moeten om de huwelijkse voorwaarden te laten vastleggen. De regering streeft ernaar om dit in de toekomst te voorkomen zodat je geen geld meer kwijt bent aan notariskosten. De regering wil er voor zorgen dat beide partners dan een verklaring afleggen bij de burgerlijke stand.

Schrijf een reactie

elf + zeven =

Bewaren

Door gebruik te maken van deze website of door op "Akkoord" te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de site van Design your Wedding.
Meer informatieAkkoord