Vroeger was het volgens de etiquette gebruikelijk dat de bruiloft werd betaald door de ouders van de bruid. Dat kwam voort uit het feit dat de vrouw voor het huishouden en de kinderen zorgde en geen eigen inkomsten had. Daardoor was zij voor de inkomsten afhankelijk van de man. Dat is nu niet meer het geval.

Ouders bruidspaar

In bijna alle gevallen sparen beide partners voor de bruiloft, want een beetje bruiloft kost tegenwoordig handenvol geld. Dat neemt niet weg dat er heel veel ouders (schoonouders) zijn die wel spontaan een financiële bijdrage willen leveren. Meestal wordt daar in samenspraak een bepaald deel van de bruiloft mee bekostigd. Het zijn vaak de moeders van de bruid die hun dochter de bruidsjurk cadeau willen doen. Wanneer dat het geval is dan houden moeder en dochter daar een mooie herinnering aan over.

Wat kunnen jullie van de ouders verwachten?

Je mag er nooit vanuit gaan dat wat ouders financieel voor jullie doen vanzelfsprekend is. Zij hoeven dat immers niet te doen. Als er ouders zijn die het geld hebben om jullie bruiloft te betalen (of een groot gedeelte daarvan) en dat ook werkelijk doen, dan is het niet vreemd dat zij op bepaalde onderdelen inspraak willen hebben.

Realiseer je dat niet alle ouders financieel in de gelegenheid zijn om jullie te steunen. Met andere woorden: als ouders van de ene partner wel een financiële bijdrage kunnen leveren en de ouders van de andere partner niet, dan is het verstandig om je daar niet over uit te laten. Dit kan alleen maar frustraties, verdriet en teleurstelling opleveren voor de partij die financieel minder draagkrachtig is.

Valkuilen

Ouders van bruid

Ga er bij het organiseren van de bruiloft niet automatisch vanuit dat ouders wel zullen meebetalen. Je zult maar van alles hebben aangeschaft of contracten met trouwbedrijven hebben afgesloten en dan blijkt dat ouders helemaal niet willen of kunnen meebetalen! Dat kan jullie financieel behoorlijk in de problemen brengen. Praat eerst met ouders als jullie bepaalde verwachtingen hebben en ga daarna pas over tot het organiseren en regelen van de bruiloft.

Willen jullie voorkomen dat ouders mogelijk inspraak willen hebben in bepaalde onderdelen van de bruiloft, dan kunnen jullie er misschien beter voor kiezen om alles zelf te betalen. Het is niet gemakkelijk om ouders die flink meebetalen, dingen te weigeren.

Schrijf een reactie

17 − 14 =

Bewaren

Door gebruik te maken van deze website of door op "Akkoord" te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de site van Design your Wedding.
Meer informatieAkkoord