Om inzicht te krijgen wat jullie kosten voor de bruiloft zijn kun je het beste eerst een ruwe schatting maken van de uitgaven. Een voorbeeld van prijzen bij trouwen:

Bruidsjurk 1.250,-
Trouwpak 800,-
Schoenen en accessoires 250,-
Trouwringen 600,-
Trouwkaarten 150,-
Bruidsboeket 200,-
Bruidstaart 250,-
Kapper/make-up 250,-
Fotograaf/videograaf 600,-
Trouwvervoer 800,-
Gemeentehuis/kosten trouwceremonie 350,-
Kerk 200,-
Notaris/huwelijkse voorwaarden 500,-
Receptie 250,-
Huwelijksdiner 1.000,-
Trouwmuziek 1.000,-
Trouwfeest 3.500,-
Bedankjes 250,-
Hotelovernachting 250,-
Huwelijksreis 3.000,-
===========
Totaal € 15.450,-
Onvoorziene kosten 10% € 1545,-
===========
Totale uitgaven € 16.945,00

Bedenk dat dit maar een voorbeeld is. Maak nu jullie eigen schema! Bekijk welke onderdelen voor jullie het belangrijkst zijn, waar je meer of juist minder aan wil uitgeven. Heel veel is ook afhankelijk van het aantal gasten. Waar is de trouwlocatie? Moet er gereden worden van trouwlocatie naar feestlocatie? Het soort trouwlocatie! Gaan jullie wel of niet op huwelijksreis? Trouwen jullie in gemeenschap van goederen of niet? Onkosten voor styling en decoratie kun je toevoegen. Onderdelen die voor jullie niet van toepassing zijn laat je weg. Je krijgt nu wel een idee welke de grootste onkostenposten zijn.

Bruidsparen de meeste waarde hechten aan de uitstraling van een trouwlocatie, daarna pas het kostenplaatje

Hoeveel een bruiloft je gaat kosten bepaal je zelf

Hoeveel het daadwerkelijk gaat kosten als je gaat trouwen, daar kunnen alleen jullie het antwoord op geven. Alleen jullie kunnen bepalen hoeveel jullie te besteden hebben of hoeveel jullie maximaal willen uitgeven aan de bruiloft. Stel je huwelijksbudget niet af op wat anderen belangrijk vinden, maar blijf bij jezelf. Uiteindelijk gaat het erom dat jullie gelukkig zijn met elkaar en als jullie dat uitstralen dan heb je de juiste sfeer al te pakken. Beter een gezellige kleine bruiloft dan een knalfeest met jarenlange schulden.

Wat zijn de grootste kostenposten van een bruiloft?

Potjes geld voor bruiloft

Of je nu een bruiloft geeft die 5000 euro kost of een bruiloft die 15.000 euro kost. De verdeelsleutel van de uitgaven blijft hetzelfde. We hebben bij deze uitgaven geen rekening gehouden met een huwelijksreis. Niet iedereen gaat op huwelijksreis en de een gaat nu eenmaal verder weg dan de ander. Voor de een is een leuk hotelletje op het platteland al voldoende terwijl de ander juist van luxe houdt.

Diner & Feest

Over het algemeen zijn de meeste kosten verbonden aan het bruiloftsdiner, de receptie en een huwelijksfeest. Globaal kun je stellen dat je hier 40% van je budget aan kwijt bent.

Kleding

Dan zijn er natuurlijk de bruidsjurk en het kostuum voor de bruidegom. Ook deze kosten lopen vaak snel op. Reken op 15% van je budget.

Onvoorziene kosten

Er wordt vaak geen rekening gehouden met onvoorziene kosten. Om niet in de problemen te komen reken je 10% van het totale budget voor onverwachte kosten.

Fotograaf

De trouwfotograaf mag zeker niet vergeten worden. Hij/zij bezorgt jullie de herinnering van jullie trouwdag. Dit vraagt ongeveer 9% van het huwelijksbudget.

Huwelijk

Ook 9% van het budget gaat naar de kosten voor het stadhuis, trouwen in de kerk en als je op huwelijkse voorwaarden wil trouwen, voor de notaris.

Trouwringen

Iets minder zo’n 8% kun je opzij leggen voor trouwringen.

Drukwerk

Voor alle drukwerk reken je 5% van het budget.

Bloemen / decoratie

Voor het kleinste onderdeel, de bloemen en het bruidsboeket reken je 4%.

Hoe begin je nu eigenlijk?

Wanneer je een aparte rekening opent voor jullie huwelijksbudget, weet je precies wat er binnenkomt en wat er uitgaat. Als ouders of schoonouders een financiële bijdrage willen leveren laat ze die dan storten op deze rekening.

Om er achter te komen wat jullie bruiloft gaat kosten en hoeveel je per onderdeel zou willen uitgeven, is het gemakkelijker als je eerst een grove opzet maakt van de belangrijkste onderdelen van de trouwdag. Waar wil je het meeste geld aan uitgeven? Wat is het belangrijkste?Bruidspaar op eurobiljetten
Zet ze op volgorde van belangrijkheid. Ga daarna offertes aanvragen, stel daarbij veel vragen, laat alles zwart op wit zetten, vraag naar referenties. Vraag hoe lang de offertes geldig zijn en weeg alle mogelijkheden af.
Waarschuwing: Zet nooit een handtekening onder een offerte, want dan heb je een contract getekend!

Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Wanneer iets goedkoop is wil dat nog niet zeggen dat dat de beste keus is, goedkoop is soms duurkoop. Zo wil het ook niet zeggen dat de duurste leverancier de beste is. Probeer een goede tussenweg te vinden. Als je bij het ene onderdeel teveel uitgeeft, compenseer dat dan bij een ander onderdeel. Vraag om korting. Let op de uitverkoop en aanbiedingen. Kijk bij trouwtips: goedkoper huwelijk.

Schrijf een reactie

2 × twee =

Bewaren

Door gebruik te maken van deze website of door op "Akkoord" te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de site van Design your Wedding.
Meer informatieAkkoord