Door gebruik te maken van deze website of door op "Akkoord" te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de site van Design your Wedding.
Meer informatieAkkoord

GRATIS je eigen bruiloft website! Klik hier
één van de grootste trouwsites van Nederland

Voorwaarden huwelijk

Welke voorwaarden zijn er verbonden bij het aangaan van een huwelijk?

Nederland kent het monogame huwelijk. Dat houdt in dat je maar met één persoon tegelijk getrouwd mag zijn. Als je in Nederland wil trouwen moet je 18 jaar zijn.

Uitzonderingen:

trouwvoorwaarden huwelijk

Als je minderjarig bent en je bent zwanger of je bent al bevallen, dan moet de vrouw een verklaring van een arts hebben.
Als er belangrijke redenen zijn en je bent minderjarig dan kun je huwelijksdispensatie aanvragen. Daarover beslist de minister van Justitie. Beide personen moeten in elk geval 16 jaar zijn.

Wat zijn belangrijke redenen om huwelijksdispensatie te krijgen?

  • Als één of beide personen ernstig ziek is, er geen kans op genezing is en het de laatste wens is om te trouwen.
  • Als personen broer en zus zijn geworden door adoptie.
  • Als minderjarigen bijna 18 zijn en voor langere tijd weggaan.
  • Als personen broer en zus zijn geworden door erkenning, zij mogen geen bloedverwanten zijn.

Een minderjarige heeft altijd toestemming nodig van ouders of voogd. Als die geen toestemming geven, kun je bij de rechtbank om vervangende toestemming vragen.

Toestemming van de curator

Als je onder curatele staat wegens verkwisting of drankmisbruik dan heb je toestemming van de curator nodig om te kunnen trouwen. Wanneer deze geen toestemming geeft, dan kun je de kantonrechter om toestemming vragen. Als je onder curatele staat vanwege een geestelijke stoornis dan heb je toestemming nodig van de kantonrechter.