Wanneer kun je trouwen in de kerk?

In Nederland moet iedereen eerst voor de wet getrouwd zijn, daarna kun je trouwen in de kerk.

Waarom trouwen in de kerk?

Kerk

Mensen die met grote regelmaat een kerk bezoeken en gelovig zijn, zullen het vanzelfsprekend vinden om in de kerk te trouwen en God te betrekken in hun huwelijksleven. Bij deze mensen zal God centraal staan in hun huwelijk en in de opvoeding van de kinderen.Voor mensen die zelden in de kerk komen kan dit anders liggen. Vraag jezelf af waarom het voor jou toch belangrijk is om in de kerk te trouwen?

Zijn jullie bereid om jullie kinderen die er misschien al zijn, of kinderen die er in de toekomst gaan komen een religieuse opvoeding te geven? Houd er rekening mee dat dit soort vragen gesteld zullen worden door de pastoor/ dominee, bij de gesprekken die gaan komen, als je voor de kerk wil trouwen.

Afspraak maken

Wanneer jullie besloten hebben om in de kerk te trouwen maak dan 6 tot 9 maanden vóór de geplande huwelijksdatum een afspraak met de pastoor/dominee. Houd er rekening mee dat er dagen zullen zijn waarop er niet getrouwd kan worden in de kerk. Informatie is te verkrijgen bij de pastoor, dominee of bij het kerkbestuur.

Trouwen in de kerk op dezelfde dag als het wettelijk huwelijk

Trouwen in de kerk kan op dezelfde dag plaatsvinden waarop ook het wettelijk huwelijk plaatsvind. Trouwen kan ’s morgens op het stadhuis en aansluitend in de kerk. Als bewijs, voor de kerk, heb je een trouwboekje nodig of een kopie van de trouwakte.

Getuigen vragen

In de Rooms Katholieke kerk hebben bruid en bruidegom allebei een getuige nodig. Twee getuigen zijn dus verplicht maar totaal vier getuigen mag ook.

Trouwringen uitwisselen

Trouwringen omdoen in de kerk

Veel bruidsparen die voor de kerk trouwen kiezen ervoor om de trouwringen in de kerk aan te schuiven en niet bij het wettelijk huwelijk. Denk er over na wanneer jullie dat zouden willen doen.

Invulling geven aan de trouwceremonie in de kerk

Samen met de pastoor/dominee wordt er een draaiboek gemaakt voor de trouwceremonie. Denk eens na over de volgende dingen:

  • De volgorde van binnenkomen in de kerk.
  • Hebben jullie bruidskinderen? Vraag of het mogelijk is om een keertje met de kinderen te oefenen.
  • Is er een koor aanwezig of mag je zelf voor de muziek / zang zorgen?
  • Welke liederen moeten er gezongen worden?
  • Is er ruimte om even stil te staan bij dierbare overledenen die juist op deze dag erg gemist worden? Op welke manier zou je daar invulling aan willen geven?
  • Mogen er kerkklokken luiden na afloop van de ceremonie?
  • Mag er na afloop met rijst gestrooid worden? In veel gemeenten is dit verboden.

Versiering van de kerk

Kerk versierd voor een trouwerij

Informeer welke versieringen je mag aanbrengen in de kerk. Maak afspraken. Op welk moment kunnen de versieringen worden aangebracht. Informeer ook of de kerk beschikt over bloemenvazen of dat je daar zelf voor moet zorgen. Wanneer moeten de versieringen worden weggehaald. Regel iemand die dat voor jullie wil doen als jullie zelf niet in de gelegenheid zijn.

De kosten

Ga er niet vanuit dat trouwen in de kerk altijd gratis is. Informeer naar de kosten en op welke termijn er betaald moet worden.

Schrijf een reactie

20 + 18 =

Bewaren

Door gebruik te maken van deze website of door op "Akkoord" te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de site van Design your Wedding.
Meer informatieAkkoord