Het huwelijksboekje wordt ook wel trouwboekje genoemd. Bij het huwelijk hoort een trouwboekje. Hoewel het trouwboekje niet gratis is, wil bijna elk bruidspaar wel een eigen trouwboekje kopen. Het trouwboekje is niet verplicht, want het wettelijk bewijs van jullie huwelijk is de huwelijksakte. Deze wordt bewaard in het gemeentelijk archief. Jullie kunnen het trouwboekje zien als een aandenken aan jullie huwelijk. De aanschaf wordt geregeld bij de huwelijksaangifte/ondertrouw.

 

Trouwboekjes

Hoe ziet het trouwboekje eruit en hoeveel kost het? Dit verschilt per gemeente. Zowel het uiterlijk als de inhoud kan verschillen. Vaak zijn er verschillende uitvoeringen te koop. Eenvoudige met een kunststof kaft of een luxe uitvoering in leder. De kleuren variëren. Ook zijn er gemeenten waar je kunt kiezen uit handgeschreven tekst of gekalligrafeerde tekst, dit laatste is dus weer duurder. De aanschafkosten zijn per gemeente erg verschillend en variëren van enkele tientjes tot wel honderd euro. Je kunt het beste informeren bij de gemeente.

De inhoud van het trouwboekje:

  • Over het algemeen bevat een trouwboekje een afschrift uit de huwelijksakte of een handgeschreven/gekalligrafeerde tekst.
  • Er is ruimte voor het bijschrijven van kinderen.
  • Algemene informatie over geboorteaangifte, overlijdensaangifte.
  • Ook kan er, afhankelijk van de gemeente, ruimte zijn voor kerkelijke aantekeningen.

In Nederland werd rond 1875 het huwelijksboekje in gebruik genomen.

Schrijf een reactie

Bewaren

Door gebruik te maken van deze website of door op "Akkoord" te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de site van Design your Wedding.
Meer informatieAkkoord