Mensen met een geloofsovertuiging kunnen ervoor kiezen om in de kerk te trouwen. In Nederland bepaalt het Burgerlijk Wetboek en het Wetboek van Strafrecht dat er geen kerkelijk huwelijk voltrokken mag worden zonder een voorafgaand burgerlijk / wettelijk huwelijk. Dit komt door de scheiding van staat en kerk.

Het protestantse en katholieke geloof zijn van oudsher de belangrijkste godsdiensten in Nederland. Het is dus vanzelfsprekend dat de meeste kerkelijke huwelijken binnen deze religies plaatsvinden. Alleen mensen die hetzelfde geloof hadden konden met elkaar trouwen. In de vorige eeuw deed het gemengde huwelijk zijn intrede in Nederland. Een gemengd huwelijk is een huwelijk waarbij beide partners een andere religie hebben. De komst van vele mensen uit verre landen heeft tot gevolg dat we meer leren over verschillende culturen en dus ook over hun godsdiensten.

Huwelijksceremonie in de kerk

Religies

De belangrijkste religies zijn: het christendom, jodendom, islam, boeddhisme en hindoeïsme. Aanhangers van een religie of godsdienst noemen we gelovigen. Al deze religies hebben hun eigen gebedshuizen. Afhankelijk van de religie noemen we deze gebedshuizen: kerken, synagogen, moskeeën of tempels. Elke religie is gebonden aan regels (wetten) en kent zijn eigen tradities. Dat geldt dus ook voor een huwelijk dat gesloten wordt bij een bepaalde religie.

Huwelijk

Bruidspaar in de kerk

Een kerkelijk/religieus huwelijk wordt gesloten uit geloofsovertuiging. Het huwelijk wordt ingezegend door een priester, dominee, rabbijn of een andere geestelijke. Mensen die religieus worden opgevoed weten over het algemeen wel hoe de huwelijksceremonie gaat verlopen. Toch zullen er altijd wel vragen blijven. Over het algemeen zal een huwelijksceremonie gemakkelijker te regelen zijn als beiden hetzelfde geloof aanhangen. Wanneer dat niet het geval is, dan is het bij sommige religies mogelijk om tot een gemengd huwelijk te komen. In veel gevallen is dit een stuk ingewikkelder.

Schrijf een reactie

Bewaren

Door gebruik te maken van deze website of door op "Akkoord" te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de site van Design your Wedding.
Meer informatieAkkoord