Als jullie willen trouwen in de Rooms- Katholieke Kerk moet het wettelijk/burgerlijk huwelijk al hebben plaatsgevonden. Dit kun je aantonen door het trouwboekje te overhandigen aan de pastoor.

De Rooms- Katholieke Kerk kent 7 sacramenten: de eucharistie, het doopsel, het vormsel, de biecht, het heilig oliesel (ziekenzalving), het priesterschap en het huwelijk. De Rooms-Katholieke Kerk erkent het huwelijk pas nadat het kerkelijk huwelijk voltrokken is. De huwelijksceremonie vindt plaats in de kerk en wordt geleid door de pastoor of een priester. Bruid en bruidegom dienen elkaar het sacrament toe met de priester als kerkelijke getuige.

Priester trouwt katholiek koppel

Het bruidspaar zelf heeft twee getuigen nodig (maximaal vier). Tijdens de dienst vraagt de pastoor/priester het ja-woord aan bruid en bruidegom. Daarna zegent hij de trouwringen. De trouwringen worden aan de linkerhand geschoven. De pastoor/priester geeft het bruidspaar de huwelijkszegen. Aansluitend kunnen jullie een heilige mis (eucharistie-viering) laten opdragen maar dat is niet noodzakelijk. Tot slot krijgt het bruidspaar een kaars die zij aansteken bij het Maria- altaar. Daar bidden zij tot Maria, de moeder van Jezus. Na afloop krijgt het bruidspaar de huwelijkskaars mee naar huis.

Tip

Trouwen in de katholieke kerk

Iedereen die gaat trouwen gaat ervan uit dat dit huwelijk voor altijd is. Helaas is de werkelijkheid anders en lopen vele huwelijken voortijdig stuk, met echtscheiding tot gevolg. Anders dan bij het burgerlijk/wettelijk huwelijk is ontbinding van het kerkelijk huwelijk bijna niet mogelijk. Daar moeten zwaarwegende redenen aan ten grondslag liggen. “Wat God verbonden heeft, mag de mens niet scheiden”. Een kerkelijke rechtbank bekijkt of er voldoende reden is om het kerkelijke huwelijk nietig te verklaren. Dit is een ingewikkelde procedure. Je kunt je daarvoor het beste wenden tot de pastoor. Zorg ervoor dat je voldoende geïnformeerd bent voordat je gaat trouwen!

Schrijf een reactie

19 − 10 =

Bewaren

Door gebruik te maken van deze website of door op "Akkoord" te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de site van Design your Wedding.
Meer informatieAkkoord