Vóór het huwelijk loopt en zit de bruid rechts van de bruidegom. Na het huwelijk loopt de bruid links van de bruidegom. De huwelijksceremonie zal nu gaan plaatsvinden zoals jullie hebben afgesproken met de trouwambtenaar. De volgorde is in veel gevallen hetzelfde.

Toespraak trouwambtenaar

Wanneer iedereen zit wordt het bruidspaar en overige aanwezigen welkom geheten door de trouwambtenaar. Meestal houdt deze ook een algemeen praatje en vertelt hij /zij iets over de trouwlocatie. Daarna gaat de trouwceremonie verlopen zoals jullie hebben afgesproken. Dit kan dus formeel zijn maar in heel veel gevallen is dit toch wel het moment dat het wat persoonlijker wordt. Nu is het moment aangebroken dat de ambtenaar vertelt over jullie persoonlijke leven, zoals jullie hebben afgesproken in de voorgaande gesprekken. Eventuele sprekers, misschien de getuigen, komen aan bod. Voor de afwisseling misschien wat muziek als dat is afgesproken.

De huwelijkssluiting

Kus na huwelijkssluiting

En dan is het zover, het JA-woord.
Jullie worden uitgenodigd om te gaan staan en elkaar de rechterhand te geven.
De trouwambtenaar stelt jullie de belangrijkste vraag: Neem jij tot je echtgenoot/echtgenote en beloof je getrouw alle plichten te vervullen die de wet aan de huwelijkse staat verbindt? Wat is daarop jouw antwoord?
Dan zeg je JA.
Na het ja-woord zijn jullie wettelijk getrouwd.
Het wettelijke of burgerlijke huwelijk is een feit.
Misschien willen jullie nog iets persoonlijks tegen elkaar zeggen.
De trouwringen worden aangeschoven en jullie mogen elkaar kussen.

Tekenen van de huwelijksakte

Tekenen trouwakte

Van de huwelijksvoltrekking wordt een akte opgemaakt. Deze wordt ondertekend door het bruidspaar, de getuigen en door de trouwambtenaar.

Tot slot zal de ambtenaar nog een slotwoord doen en jullie het trouwboekje overhandigen. Hij/zij zal jullie feliciteren en dan kunnen jullie als getrouwd paar beginnen met feesten.

Schrijf een reactie

Bewaren

Door gebruik te maken van deze website of door op "Akkoord" te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de site van Design your Wedding.
Meer informatieAkkoord