Het homohuwelijk is een huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht. Sinds 1 april 2001 kunnen twee vrouwen of twee mannen in Nederland burgerlijk huwen. Het is geen aparte huwelijksvorm. In Nederland is er voor gekozen om het bestaande burgerlijk huwelijk (dat voorheen alleen open stond voor personen van verschillend geslacht) open te stellen voor personen van gelijk geslacht.

Nederland was het eerste land ter wereld met een volwaardig homohuwelijk. Op dit moment kunnen mensen van dezelfde sekse ook in België, Spanje, Canada, Zuid-Afrika, Noorwegen, Zweden, Portugal, IJsland en Argentinië trouwen. Inmiddels kunnen in enkele staten in de VS ook homo’s trouwen. Dit omdat het huwelijk in de VS onder de deelstaten valt en niet onder de federale regering. Het homohuwelijk in Mexico is alleen erkend in het Federaal District.

Op dit moment is het een trouwambtenaar toegestaan het sluiten van een huwelijk tussen twee gelijke geslachten te weigeren. Dit gebeurt veelal op grond van godsdienst.

Huwelijk tussen twee vrouwen

Hier volgen enkele citaten uit allesovergay.nl :

Verschilt een huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen van een huwelijk tussen een man en een vrouw?

Ja. In Nederland gaan deze verschillen over de juridische verhouding met kinderen. De wet gaat uit van een biologische band tussen ouders en kinderen, dus van het feit dat er een man en een vrouw nodig zijn om een kind te verwekken. Ook staat er in de wet dat een kind maar twee juridische ouders kan hebben. Dat betekent dat twee mannen of twee vrouwen niet zomaar samen het juridisch ouderschap, oftewel het ouderlijk gezag over een kind kunnen krijgen. Dat speelt ook door in het huwelijk van partners van hetzelfde geslacht.

Als er een kind geboren wordt in het huwelijk van een man en een vrouw, zijn zij beiden juridisch de ouders van het kind: ze hebben beiden het ouderlijk gezag over het kind. Dat betekent dat ze verantwoordelijk zijn voor de verzorging en opvoeding van het kind en dat ze de wettelijke vertegenwoordiger van het kind zijn. Ook als de mannelijke echtgenoot niet de biologische vader is, krijgt hij automatisch door het huwelijk ouderlijk gezag.

Bovendien maakt de wet een onderscheid tussen vrouwen en mannen: vrouwen die een kind baren, zijn altijd automatisch juridische ouder, mannen die een kind verwekken (ofwel als spermadonor ofwel door seks) zijn dat niet, als ze niet getrouwd zijn of niet een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract hebben met de biologische moeder. Als er een kind geboren wordt in het huwelijk van twee vrouwen, wordt alleen de biologische moeder juridisch de ouder van het kind. Haar vrouw, de sociale moeder van het kind, kan wel het gezamenlijke gezag over het kind aanvragen, of het kind adopteren. Twee mannen die getrouwd zijn, kunnen juridisch ouderschap krijgen wanneer een van de partners het kind met toestemming van de biologische moeder erkent.

Verder zijn alle regelingen voor hetero’s en homo’s rond het huwelijk gelijk: je mag elkaars achternaam dragen, je hebt een onderhoudsplicht naar elkaar, je bouwt samen pensioen op, je deelt de waarde van bezittingen en schulden – tenzij je op huwelijkse voorwaarden trouwt en laat vastleggen dat ieder zijn of haar eigen spullen houdt. De beide families worden aangetrouwd, wat bijvoorbeeld betekent dat je ook als homo of lesbo van je werk vrij kunt krijgen voor de begrafenis van je schoonmoeder.

Huwelijk tussen twee mannen

Is het huwelijk tussen twee mannen of tussen twee vrouwen ook geldig in het buitenland?

Nee. Afhankelijk van het land worden sommige aspecten van het huwelijk er niet erkend. Als de partners niet als elkaars familie of erfgenamen worden beschouwd, kan dat consequenties hebben, bijvoorbeeld wanneer één van de partners iets overkomt. Het is dus belangrijk om uit te zoeken welke aspecten van het huwelijk voor homo’s en lesbo’s in een land geaccepteerd zijn. Een homo of lesbisch echtpaar kan op grond daarvan bepaalde zaken aanvullend op het huwelijk laten vastleggen. Bijvoorbeeld door middel van een testament, waarin zij vastleggen dat ze van elkaar erven.

Schrijf een reactie

Bewaren

Door gebruik te maken van deze website of door op "Akkoord" te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de site van Design your Wedding.
Meer informatieAkkoord