Het huwelijksdiner is één van de grootste kostenposten van de bruiloft. Afhankelijk van het huwelijksbudget maak je een keuze wie je uitnodigt, maar ook de samenstelling van het diner bepaalt hoe snel de kosten oplopen.

Het samenstellen van het bruiloftsdiner gebeurt in samenspraak met de kok/cateraar. Luister naar hun adviezen, want zij zijn degenen met de meeste ervaring. Voorkom dat mensen achteraf zeggen dat ze het eten niet lekker vonden en kies dus geen extreme gerechten. Jullie zijn niet verplicht een diner te geven, er zijn meer mogelijkheden.

Lunch

Lunch bruiloft

Een lunch wordt meestal gebruikt halverwege de middag. Je kunt deze laten serveren op mooi gedekte tafels, maar ook in de vorm van een buffet. De lunch bestaat uit diverse soorten broodjes, warme hapjes zoals flensjes, omelet, croquetten, wafels, soep, quiches, kaas, vis, fruit. Geserveerd met koffie, thee, melk, karnemelk en vruchtensappen. Een lunch is over het algemeen goedkoper dan een diner. Geven jullie geen feest dan heb je hiermee een mooie afsluiting van de dag.

High Tea

Lekkernijen voor high tea

Een high tea wordt ’s middags gebruikt en duurt gemiddeld 2 tot 2,5 uur (afhankelijk van het aantal gangen).
Een voorbeeld van een vier gangen high tea:
eerste gang: allerlei zoetigheden, zoals muffins, brownies, scones met jam en bonbons
tweede gang: klein soepje
derde gang: mini quiche en hartige sandwiches
vierde gang: ijstruffels met slagroom
Bedenk dat dit een voorbeeld is en dat je natuurlijk in overleg met de kok iets anders kunt bedenken. Een high tea is goedkoper dan een diner. Ook hier geldt, geven jullie geen feest, dan rond je de dag op een gezellige manier af.

Barbecue

Barbecueën trouwen

Het klinkt misschien wat vreemd, maar er zijn toch echt bruidsparen die hier gebruik van maken op een mooie warme zomerse dag. Zolang je als bruidspaar vindt dat dit voor jullie de beste keuze is, is hier ook niets mis mee. Dit is ook mooi te combineren met een feest in een tent. Bij een plotselinge regenbui staan de gasten dan toch droog.

Cocktail

Cocktailparty trouwdag

Een cocktail wordt gebruikt aan het einde van de dag en loopt door in de avond. Dit wordt gedaan in plaats van een diner. Vooral gebruikelijk wanneer er heel veel gasten worden verwacht. Een cocktail duurt ongeveer 2,5 tot 3 uur. De ruimte is voor 1/3 gevuld met tafels en stoeltjes en wordt verder aangevuld met statafels. Het bestaat uit een buffet met heel veel verschillende koude en warme gerechtjes en drankjes.

Het voordeel voor het bruidspaar is dat zij zich tussen de gasten mengen. Zo hebben zij de gelegenheid om wat uitgebreider en losser met de gasten om te gaan. Je kunt er voor zorgen dat de muziek al speelt voordat de gasten binnenkomen, dit voorkomt vervelende stiltes wanneer er nog niet zoveel gasten binnen zijn. Zorg er wel voor dat wanneer het drukker wordt het volume van de muziek ook toeneemt. Een cocktail is heel geschikt als overgang naar het feest, maar geef je geen feest dan is het een mooie afsluiting van de trouwdag.

Diner

Eten geserveerd huwelijksdiner

Het diner aan tafel geserveerd. Vooral wanneer het gezelschap niet al te groot is heb je al snel een intieme sfeer. Nadeel is wel dat je niet met alle gasten een praatje kunt maken. Dat is bij een cocktail wat gemakkelijker. Bij een diner is de menukeuze vaak beperkt. Houd bij de keuze rekening met jullie gasten. Het is niet vanzelfsprekend dat wat jullie lekker vinden voor de gasten hetzelfde geldt. Zorg ervoor dat gasten in elk geval de keuze hebben tussen vis of vlees.

Denk aan mensen met een dieet en houd rekening met kinderen. Kinderen tot de leeftijd van ongeveer twaalf jaar zijn kleine eters. Overleg in samenspraak met hun ouders wat ze willen. Bespreek met de kok/cateraar de mogelijkheden voor een kindermenu. Informeer hoe de drank wordt berekend, is dat per consumptie, per fles of is de drank inbegrepen bij het menu? Vraag of er een mogelijkheid is om diverse gerechten te proeven voordat jullie tot een definitieve keuze komen voor het menu. Een leuke afwisseling is om het dessert te presenteren in de vorm van een buffet. In dat geval kun je de gasten zelf een keuze laten maken uit diverse desserts. Je zult zien dat de sfeer meteen heel anders wordt.

Jullie maar ook de gasten kunnen even een praatje maken met elkaar. Denk er wel aan dat dit duurder is. Sommige mensen zijn echte wijnliefhebbers. Willen jullie tot een goede keuze komen dan kun je gebruik maken van een sommelier. Deze is gespecialiseerd in wijn/wijn spijscombinaties. Maak eens een afspraak voor een wijnproeverij. Hij/zij kan je er alles over vertellen. Neem het menu mee. Zo kan de wijn worden afgestemd op het menu. Denk bij de keuze van vis of vlees ook aan rode en witte wijn. Vraag wel altijd aan de restauranteigenaar of het mogelijk is dat jullie de wijninkoop zelf doen.

Jullie bepalen het aantal gangen. Een drie gangen diner duurt twee tot drie uur. Neem altijd ruim de tijd, plan tijd in voor speeches en eindig ruim op tijd voor aanvang van het feest. Hier geldt hoe meer gangen, hoe langer de tijdsduur. Overleg dit met de kok, eigenaar of cateraar. Dit is vooral belangrijk wanneer er een feest volgt na het diner. Volgt er geen feest dan kun je het diner zo uitgebreid maken als jullie willen. Informeer in dit geval wel hoe lang je gebruik kunt maken van de ruimte. Misschien hebben er andere gasten geboekt die na jullie komen. Volgt er wel een feest houd er dan rekening mee dat sommige gasten zich misschien even willen verfrissen of verkleden.

Het buffet

Buffet

Worden er heel veel gasten verwacht dan is een lopend buffet weer gemakkelijker te organiseren dan een diner aan tafel. Bovendien kunnen er koude en warme gerechten worden geserveerd. Op deze manier kiezen gasten zelf wat ze lekker vinden. Om te voorkomen dat het chaos wordt kun je de ceremoniemeester inschakelen. Vraag of deze de gasten per tafel naar het buffet wil begeleiden. Een speech houden tijdens een lopend buffet wordt wat lastiger.

Een diner dansant

Diner dansant bruiloft

Houden jullie er van om lekker lang te tafelen met een muziekje en toch de mogelijkheid om een dansje te maken dan is dit een prima oplossing. Jullie kunnen zoveel gangen kiezen als jullie willen. Tussen de verschillende gangen door kunnen er sketches gedaan worden en ook het speechen is wat gemakkelijker. Misschien vinden jullie het een leuk idee om de bruidstaart te serveren als dessert. Het is eigenlijk heel formeel maar door de mogelijkheid van dansen toch ook weer informeel en gemoedelijk. Jullie, maar ook de gasten, kunnen gemakkelijk een praatje met elkaar maken. Een diner dansant komt dan in de plaats van een feest, maar kan evengoed heel lang duren.

Combinaties

Bij huwelijken waarbij de dag erg lang is kun je een keuze maken om het een en ander te combineren. Dit is vaak het geval wanneer er ’s avonds een feest wordt gegeven. Vooral mensen die van ver komen zijn ’s avonds wel aan een hapje toe. Bij veel huwelijken zijn ook de momenten, waarop er gegeten wordt, anders dan normaal waardoor mensen ’s avonds nog trek krijgen. Bovendien krijg je van een goed feest ook wel honger. Het gaat natuurlijk wel om jullie portemonnee, maar daar mag je de gasten niet de dupe van laten worden.
Een goede gastheer zorgt goed voor zijn gasten.
De mogelijkheden:

  • Aan het einde van de middag een kleine maaltijd, bijvoorbeeld soep met broodjes en tussen 22.00 en 23.00 uur een warm/koud buffet
  • Een driegangendiner en tussen 22.00 en 23.00 uur koffie met broodjes
  • Een lunch in combinatie met een cocktail
  • Een diner en tussen 22.00 en 23.00 uur een salade buffet

Er is vaak heel veel mogelijk. Bespreek deze mogelijkheden met de kok, of catering.
Zij zijn de experts op dit gebied.

Schrijf een reactie

Bewaren

Door gebruik te maken van deze website of door op "Akkoord" te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de site van Design your Wedding.
Meer informatieAkkoord