Ik ben ceremoniemeester maar wat zijn mijn taken?

Je beste vriend of vriendin gaat trouwen en ze hebben jou gevraagd om te fungeren als ceremoniemeester. Jij voelt je heel erg vereerd en roept meteen dat je dat wel wilt doen. Maar dan, als de eerste sensatie zakt, kom je tot het besef dat je eigenlijk geen idee hebt wat je moet doen.

Ben je ervan bewust dat het bruidspaar jou gevraagd heeft omdat ze weten dat jij daar geschikt voor bent. Je kunt goed omgaan met mensen, bent goed in het regelen en organiseren van dingen, je bent punctueel en zorgt ervoor dat de dingen verlopen zoals ze horen te verlopen. Kortom je hebt oog voor alles en iedereen en weet hoe je een feest op gang kunt brengen.

Het is wel een taak die je niet te licht moet opvatten want deze taak beperkt zich niet alleen tot de dag van de bruiloft. Maar begint vaak al weken voor de bruiloft.

Welke taken jou ook worden toebedeeld, dit gaat altijd in overleg met het bruidspaar. Dit kan ook per bruiloft verschillend zijn. Het ene bruidspaar laat de ceremoniemeester veel regelen en het andere bruidspaar beperkt het tot een aantal taken. Bespreek welke wensen het bruidspaar heeft. Wat willen ze wel en wat willen ze niet?

Taken die een ceremoniemeester regelt vóór de bruiloft:

Fungeren als tussenpersoon tussen het bruidspaar en de gasten. Samen met het bruidspaar maak je een draaiboek voor de bruiloft. Maak samen een lijst met de namen, adressen, telefoonnummers en e-mailadressen van alle gasten.

Ceremoniemeester belt gasten

Op die manier kan de ceremoniemeester elke gast benaderen. Jij laat de gasten weten dat je ceremoniemeester bent en dat ze bij jou terecht kunnen als ze vragen hebben over de bruiloft. Die vragen kunnen gaan over de vraag of er stukjes/sketches gedaan mogen worden, over de huwelijkscadeaus, of er gespeecht mag worden, kortom eigenlijk over alles.

De ceremoniemeester bespreekt alle vragen met het bruidspaar. Geef als ceremoniemeester zijnde dus je e-mail adres of telefoonnummer aan alle gasten. Natuurlijk ga je eventuele verassingen niet verklappen aan het bruidspaar.

Samen met het bruidspaar maak je ook een lijst van alle locaties, leveranciers, adressen en telefoonnummers, voor het geval dat er iets misgaat en jij moet ingrijpen. Maak diverse autoritjes naar de diverse belangrijke locaties, zoals de trouwlocatie. Noteer de tijden en controleer of je geen obstakels tegenkomt. Zorg voor een alternatieve route. Let op of er voldoende parkeergelegenheid is en of daarvoor betaalt moet worden.

Zorg ervoor dat je bekend bent in de omgeving en de weg kent naar de verschillende locaties.
Maak ook een lijst voor de fotoreportage. Het is handig als je van tevoren weet wie er allemaal met het bruidspaar op de foto gaan. Jij kunt de mensen dan op de trouwdag gewoon oproepen.

Draaiboek maken

En dan nu het draaiboek. Het draaiboek kun je zien als het programma voor de trouwdag. Ook dat wordt samen gemaakt met het bruidspaar. Voor het bruidspaar is het vaak vanzelfsprekend en op een gegeven moment weten zij precies wat, waar en hoe laat alles gebeurd. Zij hebben of maken hun eigen draaiboek.

Draaiboek huwelijk

Het is heel erg belangrijk dat jij ook precies weet wat, waar en hoe laat alles gebeurd. Zorg dus dat je van alles op de hoogte bent. Noteer namen van belangrijke gasten en leveranciers en houd hun telefoonnummers bij de hand. Noteer namen van locaties en hun adressen en telefoonnummers. Zorg voor routebeschrijvingen. Maak aantekeningen van de trouwstoet.

Brief van de ceremoniemeester

Zo’n veertien dagen voor de bruiloft kun je alle gasten een kort programma sturen.
Daarin kun je vermelden waar ze verwacht worden. Hoe laat ze verwacht worden en bij welke locaties. Je kunt eventueel kort toelichten wat er gebeurd op bepaalde momenten en tijden. Ook routebeschrijvingen kunnen worden doorgegeven.

Je kunt een toelichting geven over het huwelijkscadeau en over een eventuele dresscode. Vermeld eventuele mogelijkheden voor overnachtingen, bijvoorbeeld hotels in de omgeving. Bijzonderheden, of wensen van het bruidspaar kunnen ook worden vermeld in de brief. Dit wordt ook wel de brief van de ceremoniemeester genoemd.

Als het bruidspaar ervoor heeft gekozen een eigen trouwsite bij te houden kun je ook alles daarop vermelden. Alleen weet je dan nooit zeker of iedereen die site wel bekijkt.

Taken van een ceremoniemeester op de trouwdag zelf

In grote lijnen komt het er op neer dat jij er voor moet zorgen dat alles gladjes verloopt. Problemen oplossen en tijdschema in de gaten houden. Houd wat kleingeld bij de hand voor onvoorziene dingen.

Ceremoniemeester op bruiloft

 • Controleer of het bruidspaar tijdig wakker is.
 • Controleer of het bruidspaar alles wat ze nodig hebben ook bij zich hebben, zoals trouwringen en bruidsboeket.
 • Ontvang de gasten.
 • Zorg ervoor dat de corsages op de juiste manier worden bevestigd bij de gasten.
 • Begeleiding bij het maken van de trouwfoto’s met familie en gasten. Laat de gasten op afroep komen om met het bruidspaar op de foto te gaan.
 • Begeleiden van de trouwstoet, aanwijzingen geven voor de volgorde, naar de trouwlocatie.
 • De gasten begeleiden in de trouwlocatie en/of kerk. Ook het uitdelen van de liturgie in de kerk.
 • Worden er na afloop ballonnen opgelaten of met rijst of confetti gestrooid (als dit is toegestaan) of gebruik gemaakt van bellenblazen? Regel dat dan.
 • Begeleiding van de trouwstoet naar de feestlocatie.
 • Controle vooraf of de bruidstaart en champagne klaar staan.
 • Gasten voor de receptie verwelkomen.
 • Tijdens de receptie cadeaus voorzien van naam van de gever, zodat het bruidspaar later altijd het bedankje nog persoonlijker kan maken. Bewaren van enveloppen met geld.
 • Controleer of het gastenboek klaar ligt. En als er een alternatief plan is of dat goed verloopt.
 • Begeleiden van gasten naar de tafels voor het diner.
 • Iedereen welkom heten. Speeches aankondigen tijdens het diner.
 • De feestavond aankondigen met de openingsdans van het bruidspaar. Wel vooraf controle of alle muzikanten en / of muziek goed is geregeld.
 • Het aankondigen van sketches of bijzonderheden zoals een hapje later op de avond.
 • Ervoor zorgen dat iedereen een bedankje meekrijgt.
 • Zorgen dat de cadeaus worden thuisbezorgd bij het bruidspaar.
 • Controleer of de locatie netjes wordt achtergelaten.

Tot slot vergeet niet als ceremoniemeester zijnde om zelf ook een beetje te genieten!

Schrijf een reactie

4 × vier =

Bewaren

Door gebruik te maken van deze website of door op "Akkoord" te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de site van Design your Wedding.
Meer informatieAkkoord