Heeft een tweede huwelijk meer kans van slagen dan een eerste huwelijk? Natuurlijk brengt een tweede huwelijk nieuwe uitdagingen met zich mee. De vraag is waarom er een einde is gekomen aan het eerste huwelijk. Het maakt natuurlijk veel verschil als je bekijkt hoe het eerste huwelijk is geëindigd. Is dat door overlijden dan zal de uitkomst heel anders zijn dan door echtscheiding.

Een tweede huwelijk betekent daarom niet in alle gevallen dat het eerste huwelijk slecht was. Begin je aan een tweede huwelijk doordat je vorige huwelijk door problemen is gestrand of doordat jullie uit elkaar waren gegroeid dan is het natuurlijk zaak om alert te zijn en niet dezelfde fouten te maken die je in een eerder huwelijk misschien wel hebt gemaakt.

Weduwe of weduwnaar

Ben jij weduwe of weduwnaar geworden dan is het eerste huwelijk niet vrijwillig beëindigd. Het is dan wel zaak dat alle verdriet en emoties goed verwerkt moeten zijn om een tweede huwelijk een kans van slagen te geven.

Bruid verdrietig

Het zal voor de nieuwe partner niet gemakkelijk zijn wanneer deze steeds wordt vergeleken met je eerste partner. En al ben jij als partner misschien niet degene die dat doet, dan nog is de kans groot dat familie en vrienden dat wel zullen doen.

Toon in dat geval veel begrip voor je nieuwe partner en bied alle steun die nodig is. Het is een oneerlijke strijd als zij of hij zich moet meten met iemand die er niet meer is. Vrienden delen ook jouw verleden en het is te begrijpen dat ook zij tijd nodig hebben om aan de nieuwe situatie te wennen. Geef ze de tijd.

Echtscheiding

Iemand die voor de eerste keer trouwt gaat er vanuit dat dit zijn/haar enige huwelijk is en zal blijven. Helaas is de werkelijkheid anders en is het aantal huwelijken dat eindigt in echtscheiding erg hoog. Hebben jullie deze ervaring dan heb je dus ook allebei een rugzak vol positieve en negatieve ervaring bij je.

Wil jouw tweede huwelijk een kans van slagen hebben dan zal je lering moeten trekken uit het verleden. Begin pas aan een tweede huwelijk wanneer je zeker weet dat je geen enkele emotionele binding meer voelt bij je eerste relatie. Weet honderd procent zeker dat alles is verwerkt en je alles achter je hebt gelaten.

Iedereen is anders en iedereen verdient een tweede kans. Je mag er vanuit gaan dat beiden ouder zijn bij het aangaan van het tweede huwelijk en beter alles tegen elkaar hebben afgewogen dan bij een eerste huwelijk. Leer van je fouten.

Tweede huwelijk voor één van de partners

Huwelijk iets ouder koppel

Een tweede huwelijk hoeft niet voor beide partners het tweede huwelijk te zijn. Het kan één van jullie beide zijn die voor de eerste keer gaat trouwen met iemand die al een keer getrouwd is geweest.

Voor degene die niet eerder getrouwd is geweest, is het dus niet leuk om over een tweede huwelijk te spreken. Voor hem of haar is alles nieuw en diegene zal er waarschijnlijk ook heel anders tegenaan kijken. Het is zaak dat degene die al een eerder huwelijk achter de rug heeft hier wel rekening mee houd. Pas er dus voor op dat de partner die niet eerder getrouwd was niet wordt afgeremd in zijn of haar enthousiasme.

Tweede keer trouwen voor beide partners

Anders wordt het wanneer beide partners al een huwelijk achter de rug hebben. Oorzaken hiervan kunnen zijn het overlijden van de man of de vrouw of echtscheiding. Het is vanzelfsprekend dat degene die getrouwd is geweest wel eerst moet scheiden voor er van een tweede huwelijk sprake kan zijn.

Misschien is het verstandig om na te denken over trouwen op huwelijkse voorwaarden. De notaris kan je er alles over vertellen. Zeker wanneer er van beide kanten kinderen in het spel zijn en een van jullie een eigen woning of bedrijf heeft.

Als een van beiden al voor de kerk getrouwd is geweest, is opnieuw trouwen voor de kerk waarschijnlijk een probleem. Is dit wel wat jullie willen neem dan contact op (in een vroeg stadium) met de kerk waartoe je behoort. Misschien bestaat de kans dat je eerste kerkelijke huwelijk kan worden ontbonden.

Tips voor een grotere kans van slagen en succesvol tweede huwelijk

Neem je positieve ervaringen van je eerste huwelijk mee naar je tweede huwelijk en laat de negatieve ervaringen ver achter je. Iedereen is anders en iedereen verdient een tweede kans.

Ouder echtpaar aan het dineren

Praat met elkaar over alle dingen die belangrijk zijn om gelukkig te worden in jullie tweede huwelijk en er een doorslaand succes van te maken.

 • Zijn jullie normen en waarden hetzelfde?
 • Zijn er kinderen in het tweede huwelijk? Maak een plan over hoe jullie de opvoeding van de kinderen zien. Overleg ook met de kinderen hoe de nieuwe partner wordt aangesproken.
 • Hoe gaan jullie om met een vervelende ex? Zorg dat jullie één lijn trekken en maak afspraken.
 • Praat over de werkzaamheden binnen- en buitenshuis. Wie doet wat in huis?
 • Maak afspraken over geld en de besteding daarvan.
 • Ga geen gesprek uit de weg en praat over alles wat belangrijk kan zijn voor het laten slagen van jullie tweede huwelijk.
 • Toon begrip voor elkaar wanneer er wordt gesproken over het eerste huwelijk.
 • Probeer vergelijkingen met de vorige relatie te vermijden. Niemand is hetzelfde en iedereen heeft positieve en negatieve eigenschappen.
 • Zorg dat je open en eerlijk bent naar elkaar.
 • Vertrouwen en praten, praten en nog eens praten zijn de basis van een goede relatie.
 • Denk niet voor een ander.
 • Probeer de ander niet te veranderen, je kunt alleen jezelf veranderen.
 • Neem ook regelmatig wat tijd voor jezelf. Pas als jezelf gelukkig bent kun je ook anderen gelukkig maken.

Neem je schulden mee je tweede huwelijk in?

In je eerste huwelijk en in de goede tijden hebben jullie een huis gekocht en er werd niet stil gestaan wat er zou kunnen gebeuren bij een echtscheiding. Je hoort het zo vaak tegenwoordig. Gedwongen verkoop door echtscheiding. Door de economische crisis zijn heel veel huizen in waarde gedaald. Dat betekent dat bij gedwongen verkoop beide partners het risico lopen met een flinke restschuld te blijven zitten.

Praat daar met je nieuwe partner over, het is niet eerlijk om dat te verzwijgen. Om problemen te voorkomen en je nieuwe partner niet met jou schulden uit het verleden op te zadelen kun je overwegen te trouwen op huwelijkse voorwaarden. Hiervoor moet je bij de notaris zijn. Dit geldt ook als beide partners of één van jullie kinderen heeft. Ook dan kun je overwegen om te trouwen op huwelijkse voorwaarden. Een notaris kan jullie uitleggen wat de gevolgen kunnen zijn wanneer een van jullie komt te overlijden of als er opnieuw een echtscheiding aan komt.

Hoe vier je je tweede huwelijk?

In principe hoef jij je tweede huwelijk niet anders te vieren dan je eerste huwelijk. Er zijn geen regels voor. Wil je in het wit trouwen doe dat dan ook. Laat je niet leiden door wat anderen vinden maar volg je hart.

Zijn er kinderen uit een vorige relatie bij betrokken laat hen dan ook een belangrijke rol spelen op jullie trouwdag. Toon begrip als zij in het verwerken van de scheiding nog niet zover zijn als jullie. Voor hen wordt jullie nieuwe huwelijk een hele andere ervaring dan voor jullie. Is jullie vorige relatie in vriendschap geëindigd dan is het misschien wel mogelijk om een ex ook uit te nodigen op jullie bruiloft. Weeg wel goed af wat dit voor eventuele aanwezige kinderen zou kunnen betekenen.

Schrijf een reactie

Bewaren

Door gebruik te maken van deze website of door op "Akkoord" te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de site van Design your Wedding.
Meer informatieAkkoord