Terwijl jullie in de voorbereiding van jullie huwelijk zitten kan het zomaar gebeuren dat er problemen op jullie pad komen. Problemen waar jullie niet om gevraagd hebben. Deze problemen kunnen te maken hebben met gescheiden ouders. Op zich is dat voor alle partijen al verdrietig genoeg maar het wordt nog erger wanneer beide exen niet meer samen door één deur kunnen. In heel veel gevallen hebben kinderen nog wel contact met beide ouders en willen zij natuurlijk niets liever dan dat zij ook allebei aanwezig zijn bij het huwelijk.

Wat kun je doen als beide ouders niet meer met elkaar praten?

Ga met beide ouders afzonderlijk praten. Je kunt zelf het beste inschatten of je beter alleen kunt gaan of dat het beter is met je partner erbij. Praat op een rustige manier. Als een van beide ouders negatief praat over zijn/haar ex probeer dan duidelijk te maken dat dat iets is tussen hen en dat jij daar geen partij in bent. Maak duidelijk dat allebei je ouders belangrijk zijn in jouw leven. Maak geen van beide ouders verwijten. Het lost niets op en het vergroot de kans op problemen.

Ouders praten niet met elkaar

Begin te vertellen waarom het voor jou zo belangrijk is dat allebei je ouders op jullie trouwdag aanwezig zijn. Jij wilt trouw zijn aan beide ouders en je wil al helemaal geen onderscheid maken door de een wel en de ander niet uit te nodigen. Het zou niet eerlijk zijn wanneer een dergelijke keuze bij jullie wordt neergelegd. Vraag of ze bereid zijn om voor één dag hun wrok en ergernissen aan de kant te zetten. Laat ze weten dat dat op zich al het mooiste cadeau is voor jouw trouwdag. Misschien kun je het voor hen gemakkelijker maken als ze allebei iemand mogen uitnodigen waarbij ze zich op hun gemak voelen.

Wat kun je zelf doen om het voor hen gemakkelijker te maken?

Zorg dat beide ouders gedurende de dag niet te dicht bij elkaar zitten. In de trouwlocatie kan iedereen gaan zitten waar hij/zij wil. Tijdens de receptie is het wel de bedoeling dat beide ouders in de receptierij naast jullie staan. Het is niet de bedoeling dat eventuele partners van je ouders in de receptierij staan. Vraag of ze bereid zijn om op dit moment naast elkaar te staan. Ze hoeven niet met elkaar te praten (al zou dat wel fijn zijn). Ze hoeven er alleen maar voor jullie te zijn.

Bruidspaar met ouders

Jullie kunnen ook kiezen voor een alternatieve receptie, de cocktailreceptie, waarbij het er veel informeler aan toe gaat. Op die manier hebben beide ouders tijdens de receptie niets met elkaar te maken. Het diner kun je ook informeel houden. Door gebruik te maken van een tafelindeling kun je voorkomen dat de ouders naast elkaar komen te zitten. Zorg er dan wel voor dat ze beide naast iemand zitten waarbij zij zich ook op hun gemak voelen. Gedurende het feest is er meestal voldoende ruimte, zodat beide ouders niet op elkaars lip hoeven te zitten.

Tips

  • Wat als één van de ouders niet wil komen? Probeer je neer te leggen bij deze beslissing, hoe moeilijk dat ook is. Misschien is het gemis van een ontbrekende ouder beter te verwerken dan een trouwdag die bol staat van de spanning. Dat laatste is voor jullie allebei niet leuk.
  • Komen beide ouders wel maar stellen zij bepaalde voorwaarden, kijk dan of je eventuele moeilijkheden kunt oplossen. Zij willen bijvoorbeeld niet samen op de foto, regel dat dan met de fotograaf.

Schrijf een reactie

Bewaren

Door gebruik te maken van deze website of door op "Akkoord" te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de site van Design your Wedding.
Meer informatieAkkoord