Door gebruik te maken van deze website of door op "Akkoord" te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de site van Design your Wedding.
Meer informatieAkkoord

GRATIS je eigen bruiloft website! Klik hier
één van de grootste trouwsites van Nederland

Uitleg verschillende soorten stof bruidsjurk

Als je je bruidsjurk gaat uitzoeken zul je te maken krijgen met veel vaktermen. Zoals je waarschijnlijk weet kan een bruidsjurk kan uit vele soorten stoffen bestaan. Wil je voordat je een bruidsmodezaak instapt al wat meer weten welke stoffen er zijn en wat voor eigenschappen ze hebben? Bekijk dan het stoffenoverzicht van veel gebruikte stoffen in trouwjurken.

Eigenschappen stof trouwjurk

Organza

Organza is een dunne soepele stof. Het is doorschijnend en de stof glanst licht. Traditioneel gezien is het gemaakt van een gekweekte zijde, maar tegenwoordig wordt het ook gemaakt van nylon, polyester en viscose. Soms wordt het ook vermengd met metaalgaren.

Chiffon

Deze stof is gemaakt van zijde of katoen. Het is een fijndradig en een half transparante, lichte en soepel vallende stof. Deze stof wordt vaak bij doorzichtige mouwtjes gebruikt. Chiffon van 100% zijde is het lichtst.

Brokaat

Brokaat is een zware stof. Deze stof oogt kostbaar omdat deze er vol uit ziet. Het geeft de trouwjurk een feestelijke en een Koninklijke uitstraling.

Tule

Tule is een halftransparante stof met een mazenweefsel, dit kan variëren van jute-achtig tot zeer fijn gaas. Tule wordt vaak verwerkt in een sluier, maar het kan ok gebruikt worden in een overrok, wat de bruidsjurk een tere uitstraling geeft. Vooral als dit in meerdere lagen wordt verwerkt. Tule is overigens genoemd naar de Franse stad Tulle, wat eens het centrum van de tuleproductie was.

Linnen

Dit is één van de oudste stoffen in de wereld, wat gemaakt wordt van vezels van de vlasplant. Het geeft een sportieve uitstraling, maar je moet er rekening mee houden dat deze stof erg snel kreukt

Kant

Kant is een opengewerkt weefsel van katoen of polyester katoen. Het is een zeer romantische stof om een bruidsjurk van te maken en is in diverse soorten en prijsklassen te verkrijgen.

Taft

Taft wordt vaak gemaakt van zijde, maar kan ook geweven worden van acetaat en polyester. Het wordt beschouwd als een kostbare stof. Taf is dicht, glanzend en fijndradig.

Satijn

De techniek achter deze stof is dat de garens heel dicht op elkaar worden geweven, waardoor het weefsel soepel wordt. De onderkant van de stof is dof, maar heeft een sterke glanzende bovenkant, wat een luxe uitstraling geeft. Het is een klassieke bruidsstof, wat goed te combineren valt met kant. Het woord satijn komt van het Italiaanse woord ‘Seta’, wat zijde betekend. Satijn van echt zijde is het allermooist, het kan overigens ook gemaakt worden van katoen, viscose, acetaat en polyester. Let er wel op dat satijn snel kreukt.

Zijde

Zijde is prettig om te dragen. Het is een natuurlijke vezel die door de zijderups wordt gesponnen als een fijne en glanzende draad. Deze stof geeft een vrouwelijk en feestelijk accent aan de bruidsjurk en voelt zacht aan. De kleur is wel gevoelig van de invloed van zonlicht.

Zijde changeant

Deze stof krijgt door de lichtinval twee verschillende kleuren.

Ruwe zijde

Ruwe zijde is niet gekookt, maar wel geverfd, waardoor het een ruwere structuur heeft.

Twill

Deze stof is soepel en glazend en gemaakt van een gekweekte zijde

Dubbel zijde

Dubbel zijde glanst zowel aan de bovenkant als aan de onderkant. Vanwege deze dubbele weefsel is de stof erg zwaar.

Wilde zijde

Deze stof heeft vaak een goudachtige kleur en heeft een korrelige structuur; de glans is minder en is moeilijker te verven of te bleken.

Voile

Voile is een licht weefsel dat vaak gemaakt is van 100% katoen. Doordat deze stof halftransparant is wordt het vaak gebruikt als bovenstof op satijn. Door het moiré-effect onstaat vaak een mooie glinstering.

Bobbinnet

Deze stof lijkt erg op tule, maar is minder stijf en heeft fijnere mazen.

Overige vaak gebruikte termen

Geen bruidsstof, maar wel handig om te weten:
Sequins ook wel lovertje genoemd, zijn kleine ronde platte schijfjes die voor een glitter-effect zorgen. Soms hebben ze kleine facetjes.
Strass zijn kleine namaakdiamantjes.
Swarovski zijn geslepen kristalletjes met een heldere glinstering.
Plissé, is stof dat in kleine vouwen is geperst.